Γιατί κόλλησε το «σοκολατένιο» deal Hershey-Mondelez

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί κόλλησε το «σοκολατένιο» deal Hershey-Mondelez

Και όμως τα «φαινόμενα απατούν». Η Hershey, η γνωστή αμερικανικήσοκολατοποιία στην Πενσυλβανία, ένα μέρος που θεωρείται ως το «πιο γλυκό στον κόσμο» εξαιτίας της έδρας της Hersley, αρνήθηκε την πρόταση εξαγοράς της από την ανταγωνίστρια εταιρεία Mondelez.

H Mondelez που εδρεύει στο Ιλινόις και παράγει τα γνωστά μπισκότα Oreo, τα Lu, τις μπάρες σοκολάτας Cadbury είχε προτείνει να εξαγοράσει τον αντίπαλό της για 20 δι. ευρώ τα μισά σε μετρητά και τα μισά σε μετοχές. Αυτό το ποσόν περιλαμβάνει και ένα prime της τάξεως του 10% σε σχέση με την εκτίμηση της αξίας της Hershey πριν από την ανακοίνωση της διαδικασίας. Το Διοικητικό συμβούλιο της Hershey απέρριψε την προσφορά θεωρώντας ότι αυτή δεν αποτελεί καλή βάση για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Η Mondelez ύστερα από την αποχώρησή της από τον όμιλο Kraft το 2012 θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο της μετά την αμερικανική Mars. Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Irene Rosenfeld απέστειλε πρόσφατα μια δήλωση προθέσεως στην Hersley, η οποία σημειωτέον, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση ακολουθώντας την ελβετική Nestle και την ιταλική Ferrero. Σκοπός αυτής της προσέγγισης ήταν μέσω αυτής της συμμαχίας να έρθουν στην πρώτη θέση στον κλάδο παγκοσμίως με μερίδιο αγοράς 18% έναντι του 13% που κατέχει η Mars, σύμφωνα με το Euromonitor.

Ένα «οικογενειακό trust»

Η Hershey διαθέτει τις σοκολάτες Kisses και παράγει για λογαριασμό της Nestle. Κάποιες μάρκες που προορίζονται για την αγορά της Βόρειας Αμερικής όπως είναι η Kit Kat και έχει λάβει άδεια για να παράξει και να πουλήσει τη σοκολάτα Cadbury στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνεργασία των δύο επιχειρήσεων θα είχε αδιαμφισβήτητα μεγάλη σημασία κυρίως σε γεωγραφικό επίπεδο: ενώ τα ¾ της δραστηριότητας της Mondelez αφορούν τη διεθνή αγορά, η Hershey είναι ένας όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως εντός των αμερικανικών συνόρων με το 90% των προϊόντων της να απορροφάται από την εθνική αγορά.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα ούτε η συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο αλλά η κεφαλαιακή διάρθρωση. Ακόμη και αν η Hershey είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η διαχείρισή της παραμένει σε ένα οικογενειακό trust το οποίο δεν διαθέτει παρά μόνο το 8,4% της επιχείρησης αλλά κατέχει το 81% των δικαιωμάτων ψήφου.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider