Με λουκέτο απειλούνται οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με λουκέτο απειλούνται οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Με λουκέτο απειλούνται πολλές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθώς παραμένουν αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αβγών. Η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται από τις αθρόες εισαγωγές φτηνών (και πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας και ελληνικότητας προϊόντων) με αποτέλεσμα το 50% της ελληνικής παραγωγής να παραμένει σε απόθεμα.

Η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής. Οι ελληνικές πτηνοτροφικές παράγουν ετησίως 1.500.000.000 αυγά και η παραγωγή έχει τη δυνατότητα να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αποθέματος προϊόντος καθώς η εσωτερική ζήτηση καλύπτεται κυρίως από εισαγόμενα αβγά από βαλκανικές κυρίως χώρες τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές. Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr ο πρόεδρος τους Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων, Παναγιώτης Σακελλαρίου, «παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αβγών στην Ελλάδα μπορεί να καλύψει ως και το 70% της εσωτερικής ζήτησης, το 50% της παραγωγής παραμένει αδιάθετο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν πολλές πτηνοτροφικές μονάδες. Τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο κλάδος θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Το θέμα της εισαγωγής αβγών από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Πολωνία, η Ρουμανία ακόμη και η Τουρκία δεν είναι καινούριο. «Σίγουρα οι τιμές είναι χαμηλότερες σε αυτές τις χώρες. Εμείς έχουμε πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στα Βαλκάνια και την ΕΕ. Όταν έχουμε 24% ΦΠΑ, τι περιμένετε;», σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου.

To κόστος παραγωγής στις εν λόγω χώρες μπορεί να είναι ως και 40% χαμηλότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα και η εσωτερική ζήτηση καλύπτεται κυρίως από τα εισαγόμενα, τα οποία πολλ΄ς φορές αποτελούν προϊόντα παράνομων ελληνοποιήσεων.

Μεγάλο ποσοστό των παραγωγικών μονάδων βρίσκεται στην Αττική (στα Μέγαρα) ενώ στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο δήμο Ωραιοκάστρου συγκεντρώνονται περί τις 30 πτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες παράγουν ημερησίως περί τα 600.000 αβγά.

Ειδικά στη Νεοχωρούδα του δήμου Ωραιοκάστρου, το 80% των κατοίκων ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με την πτηνοτροφία.

Ενδιαφέρον από το Ισραήλ για τα ελληνικά αβγά

Αν και σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου δεν γίνονται ενέργειες προώθησης των ελληνικών αβγών στο εξωτερικό καθώς αν η αγορά λειτουργούσε κανονικά η παραγωγή θα μπορούσε να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και δεν θα υπήρχαν πλεονασματικές ποσότητες, αυτό το διάστημα εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαγωγής ελληνικών αβγών στο Ισραήλ.

Το αίτημα προέκυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, στο Τελ Αβίβ. Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρει ότι ο συνεταιρισμός μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση και κινεί τις νόμιμες διαδικασίες για την εξαγωγή των αυγών. Ωστόσο όπως σημειώνει «Εμείς έχουμε καταθέσει όλα τα σχετικά έγραφα στο υπουργείο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διαδικαστικά θέματα, υγειονομικού κυρίως ενδιαφέροντος με βασικότερο την απαίτηση των Ισραηλινών για λευκά αβγά ενώ στην Ελλάδα μόνο το 30% των αβγών είναι λευκά. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν θεωρείται οριστικό και ακόμη εξετάζουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ισραήλ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider