Έρχονται τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία
Τη θέσπιση σήματος επισκέψιμου αποσταγματοποιείου-ποτοποιείου προβλέπει σχέδιο νόμου του υπoυργείου Τουρισμού που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση

Στα σκαριά βρίσκεται η θεσμοθέτηση των επισκέψιμων αποσταγματοποιείων – ποτοποιείων, καθώς ενισχύεται η δυναμική των ειδικών μορφών του τουρισμού με οδηγό τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Στα πρότυπα των επισκέψιμων οινοποιείων, ζυθοποιείων, ελαιοτριβείων και τυροκομείων, έρχονται τώρα και τα «επισκέψιμα αποσταγματοποιεία - ποτοποιεία», καθώς εντείνεται η προσπάθεια διασύνδεσης του τουρισμού με παραγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο ημερίδας που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η θέσπιση του σήματος «επισκέψιμου αποσταγματοποιείου – ποτοποιείου».

Οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 23 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού «ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού» θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου - Ποτοποιείου» με σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, γευσιγνωσίας, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους όπου λειτουργούν αποσταγματοποιεία - ποτοποιεία.

Το σήμα χορηγείται σε αποσταγματοποιεία -ποτοποιεία που διαθέτουν χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών και διασφαλίζουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Το σήμα αφορά σε ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι το αποσταγματοποιείο πληροί τις προϋποθέσεις.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 25 Ιουνίου.

«Με τη θέσπιση Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου επιδιώκονται η προβολή παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

«Είναι ανάγκη να δούμε ως τουριστικό προϊόν τα προϊόντα του κλάδου μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, χαιρετίζοντας τις διαδικασίες για τη θέσπιση του επισκέψιμου αποσταγματοποιείου.

«Οι εν λόγω πρωτοβουλίες δύνανται να παρέχουν στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα νέες ευκαιρίες για επέκταση της δραστηριότητάς τους, αλλά και να ανοίξουν τον δρόμο για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», σχολίαζαν την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς.

Ο οινοτουρισμός έδειξε τον δρόμο...

Η θέσπιση ειδικού σήματος ξεκίνησε από τα «επισκέψιμα οινοποιεία», σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προώθησης του οινοτουρισμού. Το εν λόγω σήμα θεσπίστηκε το 2017, ενώ η θετική εμπειρία των «επισκέψιμων οινοποιείων» έστρωσε το χαλί και για τη θέσπιση των επιπλέον σημάτων.

Ακολούθησαν το 2021 και το 2022 τα σήματα επισκέψιμου ζυθοποιείου, ελαιοτριβείου και τυροκομείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Τι συμβαίνει με τα έργα αποκατάστασης ζημιών 1,5 δισ. στη Θεσσαλία – Οι καθυστερήσεις και η διαδικασία

Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για 500.000 ιδιοκτήτες

Ενέργεια: Έργα ΑΠΕ άνω των 2 GW στη διαδικασία fast track για «πράσινο» ρεύμα στη βιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider