ΕΥΔΑΠ: «Βήμα» για τo νέο «πράσινο» κτήριο – Πώς θα είναι το σύγχρονο «στρατηγείο»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: «Βήμα» για τo νέο «πράσινο» κτήριο – Πώς θα είναι το σύγχρονο «στρατηγείο»
(Η κατασκευή του σύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου έχει ως στόχο να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας ύδρευσης καθώς και εγκαταστάσεις στάθμευσης. Η συνολική έκταση του κτιρίου θα ανέρχεται στα 16.174 τ.μ. Διαγωνισμός για τις προμελέτες)

Πυκνώνουν, σταδιακά, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού ακινήτου της ΕΥΔΑΠ που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των υπηρεσιών της, μια επένδυση που εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή ανέγερσης του νέου κτηρίου βρίσκεται σε οικόπεδο στο Γαλάτσι, το οποίο οριοθετείται από την οδό Ωρωπού στα δυτικά και την οδό Αγίας Ειρήνης στα νότια. Στην θέση του έργου σήμερα υπάρχει το υφιστάμενο κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ, καθώς και ο χώρος στάθμευσής του. Η εισηγμένη προχώρησε και στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης: «ΠΡΟΜΕΛΕΤΕΣ και ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ για το ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.». (έως τις 19 Νοεμβρίου).

Η νικητήρια πρόταση για τα νέα βιοκλιματικά κτίρια γραφείων της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι - Πηγή: ΕΥΔΑΠ

Όπως σημειώνεται στο τεύχος τεχνικών δεδομένων που εμπεριέχεται στον φάκελο, οι μελέτες θα εκπονηθούν σε επίπεδο προμελέτης (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική κ.α.), ενώ το έργο θα δημοπρατηθεί ως μελέτη – κατασκευή. Η συνολική διάρκεια για τις μελέτες των εν λόγω έργων είναι ίση με οχτώ (8) μήνες. Ο καθαρός χρόνος εκπόνησης των μελετών είναι ίσος με έξι (6) μήνες (αμιγώς μελετητικός χρόνος), ενώ ο υπόλοιπος χρόνος απαιτείται για εγκρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την υποβολή ιδεών (με «πρωτιά του αρχιτεκτονικού γραφείου XZA - Architects).

Γιατί χρειάζονται νέα «πράσινα» κτήρια

Η κατασκευή του συγκεκριμένου σύγχρονου βιοκλιματικού ακινήτου έχει ως στόχο να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας ύδρευσης, όπως τα γραφεία των διευθύνσεων, τα γραφεία διοίκησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συσκέψεων, κυλικείο, χώροι αρχείων και αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και υπόγειες αλλά και υπέργειες εγκαταστάσεις στάθμευσης. Η συνολική έκταση του κτιρίου θα ανέρχεται στα 16.174 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στο έργο περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του παρακείμενου ελεύθερου χώρου.

Η εντυπωσιακή ιδέα για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την ευρύτερη αναθεώρηση των διαδικασιών στέγασης των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ, με την εφαρμογή λιγότερο ενεργοβόρων και δύσχρηστων εγκαταστάσεων. Μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται κατανεμημένες σε πολλά διαφορετικά κτίρια της Αττικής, με το κόστος συντήρησης και ενοικίασης να καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους. Ο στόχος είναι να διαμορφωθούν κτίρια που να στεγάσουν το σύνολο των υπηρεσιών, να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ευρύτερο όφελος προς το κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκεται ο σχεδιασμός του κτιρίου να γίνει κατά το πρότυπο LEED, BREEAM ή άλλο ισοδύναμο.

Η αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάζει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ προκύπτει και για λόγους περιορισμού των δαπανών στέγασης των επιμέρους Διευθύνσεων για την εξοικονόμηση πόρων.

Περιγραφή προβλεπόμενων εγκαταστάσεων

Όπως αναφέρεται στο σχετικό τεύχος τεχνικών δεδομένων, το οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 243 στρέμματα και βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στα όρια του δήμου Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας. Στο ίδιο σημείο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Διοικητικό Κτήριο της ΕΥΔΑΠ και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αναγκών της εταιρείας, όπως πρατήρια καυσίμων, αντλιοστάσια, γραφεία, χώροι στάθμευσης και αρκετές ακόμη υποδομές.

Η εντυπωσιακή ιδέα για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι

Η σχεδιαστική πρόταση αναδεικνύει τον χαρακτήρα του νερού εντάσσει το κτήριο αρμονικά στο αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για σύνθεση κτιριακών όγκων που θα ξεπερνούν τα 16.000 m2 , κάτω από́ το ενιαίο βιοκλιματικό́ στέγαστρο, που διαμεσολαβεί́ ανάμεσα στο φυσικό́ περιβάλλον του λόφου Τουρκοβουνίων, το δομημένο ιστό́ της πόλης και επηρεάζεται από́ τα χαρακτηριστικά́ των εγκαταστάσεων. Κάτω από το βιοκλιματικό στέγαστρο θα αρθρώνονται οι υπηρεσίες της εταιρείας, διατηρώντας διακριτά όρια, τον επιθυμητό βαθμό γειτνίασης τους και τις απαραίτητες λειτουργικές αυτονομίες τους. Αποτελεί ένα δίκτυο που περιλαμβάνει όλες τις Διευθύνσεις, είναι σχεδιασμένο ενιαία και εξυπηρετεί το διαχωρισμό του κτιρίου σε δύο στάδια υλοποίησης, Α’ και Β’ Φάσης Υλοποίησης, συνεκτιμώντας το χρόνο κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου Διοίκησης.

Πρόκειται για ένα σύστημα κτιρίων το οποίο αναπτύσσεται από:

  • Δύο (2) εκτεταμένα ισόγεια,
  • Έναν (1) επιμήκη σχηματισμό (3) τριών ορόφων και
  • Τέσσερις (4) διακριτούς όγκους στα ανώτερα επίπεδα που γεφυρώνουν το εσωτερικό περιβάλλον δημιουργώντας έναν κοινόχρηστο χώρο (φουαγιέ, κυλικείο, εσωτερικά αίθρια).

Οι χώροι εργασίας ακολουθούν την οργάνωση ατομικών γραφείων, γραφείων ομάδων εργασίας 2-3 ατόμων, open plan οργανώσεις για μεγαλύτερες ομάδες, με την ενσωμάτωση επιμέρους διαχωριστικών προσφέροντας πιο προσωπικούς χώρους εργασίας και σταθμούς εργασίας – συνέργειας. Τα γραφεία των ανώτερων στελεχών θα τοποθετηθούν στον τελευταίο όροφο του νέου κτιρίου. Το κτίριο χωρίζεται σε 2 στατικά ανεξάρτητα τμήματα. Στην ανωδομή διατάσσονται τέσσερις (4) εγκάρσιες πτέρυγες, οι οποίες διαμορφώνονται ως μεταλλικές γέφυρες με σύμμεικτα δάπεδα ώστε να περιοριστεί η μάζα τους. Για την παραλαβή των φορτίων βαρύτητας υιοθετούνται κατά τη διαμήκη διεύθυνση δικτυώματα ύψους ορόφου, τα οποία γεφυρώνονται εγκάρσια με συμβατικές δοκούς για τη διαμόρφωση των σύμμεικτων δαπέδων. Τα κτίρια καλύπτονται στο δώμα από ελαφρύ μεταλλικό στέγαστρο με περσίδες με στόχο τη μείωση του βάρους του χιονιού και της ανεμοπίεσης.

Η εντυπωσιακή ιδέα για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι

Ο εισαγωγικός κήπος ενώνεται με τον υπόλοιπο χώρο μέσω της εισχωρούσας βλάστησης, που προεκτείνεται στο εσωτερικό του κτιρίου (εσωτερικοί κήποι, αίθρια, νησίδα πρασίνου). Συστήνεται μία μικρή οριζόντια και κατακόρυφη πόλη, με διακριτές τις εισόδους των ενοτήτων, με κατακόρυφους πυρήνες διανομής που αρθρώνονται εκατέρωθεν ενός εσωτερικού, διαμπερούς, δρόμου διανομής, που διατρέχει ισόγεια το μήκος του κτιρίου και παραλαμβάνει τις προσβάσεις από τρεις διαφορετικές πύλες. Το ίδιο δίκτυο διανομής επαναλαμβάνεται και στους υπερκείμενους ορόφους, επιτρέποντας έτσι τη λειτουργική οργάνωση της κυκλοφορίας και την επικοινωνία όλων των τμημάτων.

Στο κεντρικό συγκρότημα θα κατασκευαστεί ένα σύμπλεγμα ανοιχτών και κλειστών χώρων, το οποίο εκτείνεται από τον εισαγωγικό κήπο, διανέμεται στις εισόδους των δύο εκτεταμένων ισογείων, συνεχίζεται μέσω του εσωτερικού δρόμου που αποτελεί και χώρο παύσης, μεταφέρεται στα εσωτερικά φυτεμένα αίθρια, στους διαδρόμους, στις ελεύθερες κλίμακες, στα πατάρια πολλαπλής χρήσης, στις αίθουσες σεμιναρίων, στα αναψυκτήρια, και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αναπτύσσεται στη μέση του συγκροτήματος και λειτουργεί σαν προέκταση του μεγάλου φουαγιέ, έχοντας ανεξάρτητη είσοδο. Θα χρησιμοποιηθεί σαν χώρος αναφοράς, συγκεντρώσεων, ομιλιών, συνεύρεσης, εκδηλώσεων και διαλείμματος.

Στο κέντρο του κτιρίου που θα υλοποιηθεί στη Β’ Φάση, στη θέση δηλαδή του κτιρίου που θα καθαιρεθεί, οργανώνεται ένα μικρό φουαγιέ γύρω από το κατακόρυφο αίθριο. Στο δώμα του θα δημιουργηθεί κάτω από το στέγαστρο, ένα φυτεμένο δώμα εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων, το οποίο θα εξυπηρετείται με εξωτερικό ανελκυστήρα. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτηρίου εξασφαλίζει τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, αξιοποιώντας τα κλιματολογικά́ στοιχεία της περιοχής. Τα ενεργητικά́ μηχανολογικά́ συστήματα λειτουργούν συμπληρωματικά́ με τα παθητικά συστήματα και το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια, με εφαρμογές καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής.

Θέσεις στάθμευσης και εξωτερικοί χώροι

Σε συμμόρφωση με τις θέσεις στάθμευσης που κατανέμονται σύμφωνα με τις εισόδους οχημάτων και τη διάρθρωση των υπηρεσιών, καθώς και το ΠΔ 111/2004, περί Κτιρίων γραφείων, παρέχονται συνολικά 260 θέσεις στάθμευσης. Οι χώροι στάθμευσης κατανέμονται ως εξής: P1 (65 θέσεις), P2 (85 θέσεις), Ρ3 (16 θέσεις), Ρ4 (22 θέσεις), Υπόγειος χώρος στάθμευσης (72 θέσεις), εξυπηρετώντας το ανώτατο προσωπικό και την τροφοδοσία του κτιρίου. Προβλέπονται θέσεις για ΑΜΕΑ, για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, για μοτοποδήλατα και για λεωφορεία.

Αντίστοιχη μέριμνα έχει δοθεί και στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων, ακολουθώντας την παραπάνω φιλοσοφία σχεδιασμού. Φυτεύσεις με κατάλληλα για το κλίμα και τη γεωγραφία της περιοχής φυτά, δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου Εμπειρίας Νερού, υπαίθρια έκθεση παλαιού εξοπλισμού, λειτουργική διασύνδεση με κεντρικές αρτηρίες και μέσα μαζικής μεταφοράς, δημιουργούν ένα δίκτυο επικοινωνίας, αρμονικής συνύπαρξης και κυκλοφορίας όλων των οργανωτικών μονάδων και των ανθρώπων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Το «πακέτο» επενδύσεων 400 εκατ. κατά της λειψυδρίας – Αναπτυξιακά σχέδια και νέα τιμολόγια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κυρίαρχη (και) στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων – «Καπάρωσε» συμβάσεις 450 εκατ. στη Β. Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider