Σφίγγει η «θηλειά» των κόκκινων δανείων γύρω από τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφίγγει η «θηλειά» των κόκκινων δανείων γύρω από τις τράπεζες

Στενό «μαρκάρισμα» δέχονται οι τράπεζες ενόψει των σημαντικών αλλαγών που έρχονται τους επόμενους μήνες στον υπολογισμό των προβλέψεων, τα stress tests και τα νέα λογιστικά πρότυπα, την ώρα μάλιστα που η πώληση των κόκκινων δανείων προχωρά με ρυθμούς... χελώνας.

Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται σφοδρή κριτική από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για κωλυσιεργία στην πώληση των κόκκινων δανείων που θα συμβάλλει στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και θα απελευθερώσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, μάλιστα, στην τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά με την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Οι θεσμοί θέλουν να δουν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και το σύστημα των εξωδικαστικών συμβιβασμών ενώ θα εστιάσουν και στην νομοθετική ρύθμιση για την διαβάθμιση των μισθωτών.

Όσον αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παρά τις εκτιμήσεις για έναρξη της διαδικασίας τον Νοέμβριο, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ουσιαστική εκκίνηση από τις αρχές του νέου έτους. Μόλις πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται με βάση τις εμπορικές τιμές και το ηλεκτρονικό σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία προς το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του -πιθανότατα- τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο καταναλωτικών δανείων σημειώνεται –έστω και με αργά βήματα– κάποια πρόοδος. Η πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank την περασμένη Πέμπτη είναι ένα αποφασιστικό βήμα, αν και το discount του 97% με το οποίο πωλήθηκε το πακέτο δεν «δελεάζει» την τραπεζική αγορά.

Εκεί που δεν κινείται «φύλλο» είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, θεωρώντας ότι πάντα κάποια τράπεζα «βγαίνει περισσότερο κερδισμένη από τους άλλους». Το αδιέξοδο αυτό επιβεβαιώνουν και πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει αναλάβει ρόλο δευκολυντή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις,

Αυτό που χρειάζεται, υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι να δημιουργηθούν clusters δανείων τα οποία θα πωληθούν σε στρατηγικούς επενδυτές. «Κάθε τράπεζα πρέπει να πάρει απόφαση ότι σε κάποιες συμφωνίες θα είναι κερδισμένη και σε άλλες χαμένη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Όπως εξηγούν, για να «ξεμπλοκάρουν» τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται «συμφωνία κυρίων».

Επιδείνωση στην κεφαλαιακή επάρκεια φέρνουν τα νέα δεδομένα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, τα νέα λογιστικά πρότυπα που θα εφαρμοστούν στα stress tests του 2018 είναι πιθανό να αυξήσουν τις προβλέψεις των τραπεζών έως και 8-10 ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο –εάν συμβεί– θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα πιστωτικά ιδρύματα που βρεθούν στο «χείλος» της κεφαλαιακής ανεπάρκειας.

Θυμίζεται ότι για τα «αδύναμα» κράτη της Ευρωζώνης, ή τα μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας είναι 12%, με τις ελληνικές τράπεζες έχουν «αέρα 3-4 μονάδων (στο 15-16%), σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο. Εάν, όμως, τα IFRS 9 διογκώσουν σημαντικά τις προβλέψεις, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να καλύψουν τη διαφορά από την κερδοφορία τους, κινδυνεύουν να θεωρηθούν υποψήφιες για ανακεφαλαιοποίηση.

Την ίδια ώρα, ο SSM ετοιμάζεται να αυξήσει τον ελάχιστο δείκτη κάλυψης μέσω προβλέψεων στο 55% για τα NPLs στο τέλος του έτους, το οποίο θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των τραπεζών δημιουργώντας «τρύπα» που μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Παρότι η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί όσο δεν έχουν διαμορφωθεί τα ακραία σενάρια που θα ενσωματωθούν στα stress tests, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες στον κλάδο για μια ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider