Προχωρά ο TAP παρά τις αντιδράσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά ο TAP παρά τις αντιδράσεις

Την εκτίμηση ότι θα προχωρήσει κανονικά η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP ο οποίος συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολίας (TANAP) και διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα για να καταλήξει στις ακτές της νότιας Ιταλίας, εξέφρασε η διευθύντρια του project για την Ελλάδα, κα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, μιλώντας την Πέμπτη στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Athens Energy Forum.

Πρόκειται για το τέταρτο project του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου και το τμήμα που διέρχεται από την Ελλάδα καλύπτει απόσταση 550 χλμ από τα οποία τα 532 χλμ έχουν ήδη διαμορφωθεί. Η κατασκευή του TAP αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα απασχολώντας 3.500 εργαζομένους στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ενώ ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μετά από τα μέσα του 2019.

Η κατασκευή του αγωγού αντιμετωπίζει σε κάποιες περιπτώσεις (σε Ελλάδα και Ιταλία) την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες καθυστερήσεις ή αλλαγή πλάνου. Το πιο έντονο πρόβλημα, όσον αφορά στο ελληνικό έδαφος, εντοπίζεται στην Τενάγη Καβάλας όπου οι κάτοικοι έχουν εγείρει θέματα ασφαλείας ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις του έργου στην καλλιεργήσιμη γη.

Όπως ανέφερε η κα Παπαλεξανδρή, «υπάρχουν ανησυχίες ως προς την όδευση (στην Καβάλα). Τις έχουμε ακούσει. Τις έχουμε αντιμετωπίσει αλλάζοντας την όδευση. Έχουμε απαντήσει σε αυτές τις ανησυχίες με συγκεκριμένη μελέτη που κάναμε σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Συνεχίζουμε τη συζήτηση με τους τοπικούς παράγοντες».

Κληθείσα να σχολιάσει αν το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί σε μια απόσταση ουσιαστικά 10 χλμ είναι ικανό να ανακόψει την ολοκλήρωση του έργου ή τα σχέδια (την όδευση κλπ), η κα Παπαλεξανδρή σημείωσε ότι «Η επιλογή της όδευσης γίνεται με βάσει συγκεκριμένη μεθοδολογία που λαμβάνει υ’ όψιν διάφορους παράγοντες. Η συγκεκριμένη είναι η καλύτερη δυνατή». Σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου και τα εμπόδια που εμφανίζονται σημείωσε ότι «με ένα τέτοιο πολύπλοκο project, θα υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Επιδίωξή μας είναι να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και εντός του χρονοδιαγράμματος. O TAP θα αλλάξει το τοπίο στην περιοχή γιατί θα συνδέσει σημαντικές ενεργειακές αγορές και πηγές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider