Αναβάλλει την επίσκεψή της στην Αθήνα η Ντανιέλ Νουί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάλλει την επίσκεψή της στην Αθήνα η Ντανιέλ Νουί

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα, από την Τρίτη ως την Πέμπτη, κατά την οποία αναμενόταν να συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης και των τραπεζών με θέμα τα stress tests και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ασαφές παραμένει ακόμη κατά πόσο θα παρευρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη 1 Μαρτίου, ωστόσο, καλά ενημερωμένες πηγές του insider.gr αναφέρουν ότι «το πιθανότερο είναι να παρευρεθεί, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα».

Αιτία για να αλλάξει τα σχέδιά της η Ευρωπαία αξιωματούχος, είναι η κρίση που έχει ξεσπάσει με τη λετονική τράπεζα ABLV, η οποία το περασμένο Σάββατο τέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις 4 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η ακρόαση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου εκτιμάται ότι θα ερωτηθεί κυρίως για την υπόθεση της ABLV και τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας στην εποπτεία των τραπεζών και την πρόληψη ανάλογων κρίσεων.

Θυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο η ΕΚΤ ανακήρυξε την ABLV σε καθεστώς χρεοκοπίας (failed or likely to fail), σύμφωνα τους κανονισμούς του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, καθώς κρίθηκε ότι η τράπεζα δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις έναντι των καταθετών της μετά τη μαζική απόσυρση των καταθέσεων.

Σφοδρή κριτική στην ΕΚΤ

Η τελευταία αυτή κρίση, η οποία ανάγκασε την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εξυγίανσης για πρώτη φορά μετά το 2014, θέτει την κεντρική τράπεζα στο μάτι του κυκλώνα, καθώς κατηγορείται από πολλούς ότι «έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά». Ουσιαστικά, αναφέρουν οι επικριτές της, περίμενε από τις αμερικανικές αρχές να καταγγείλουν εμπλοκή της ABLV με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος για να λάβει μέτρα και δεν ενήργησε προληπτικά.

«Η ΕΚΤ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν διαπιστωθούν κενά στην αξιολόγηση καταλληλότητας των στελεχών της ABLV», αναφέρει στο Bloomberg ο Νίκολας Βερόν, ανώτατο στέλεχος του Peterson Institute for International Economics στις Βρυξέλλες. «Η ΕΚΤ στηρίζεται στα στοιχεία των αρχών των κρατών μελών, αλλά θα πρέπει να διαμορφώνει τη δική της γνώμη καθώς αυτή λαμβάνει την τελική απόφαση», τονίζει ο Βερόν.

«Δεν φαίνεται πως είχαν αρκετά στοιχεία στη διάθεσή τους για να δράσουν αποφασιστικά και υποθέτω αυτό θα ισχυριστεί και ο Ντράγκι ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας», σχολιάζει στο Bloomberg ο Πιτ Κρίστιασεν, οικονομολόγος της Danske Bank στην Κοπεγχάγη. «Ο κίνδυνος της αποκάλυψης πολλών στοιχείων είναι, απλώς, πάρα πολύ μεγάλος», σημειώνει.

«Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»

Με αυτόν τον τίτλο παραλληλίζει το Bloomberg το διπλό σκάνδαλο που ξέσπασε τη Λετονία με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παραπέμφθηκε σε έρευνα από την προανακριτική επιτροπή για τυχόν εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis.

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δωροδοκιών από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό και κάνει λόγο για «πολιτική στοχοποίηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider