Βαλσαμέλαιο: Από τα Μετέωρα στο Βέλγιο και το Μπαχρέιν

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαλσαμέλαιο: Από τα Μετέωρα στο Βέλγιο και το Μπαχρέιν
Το βάλσαμο είτε στη μεταφορική είτε στην κυριολεκτική του έννοια είχε πάντα «καταπραϋντικές» ιδιότητες. Κυριολεκτικά χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση παθήσεων, ωστόσο το εύρος των δυνατοτήτων του το καθιστά ένα «πολύ-φάρμακο» το οποίο μάλιστα παράγει η ελληνική φύση.

Το βάλσαμο είτε στη μεταφορική είτε στην κυριολεκτική του έννοια είχε πάντα «καταπραϋντικές» ιδιότητες. Κυριολεκτικά χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση παθήσεων, ωστόσο το εύρος των δυνατοτήτων του το καθιστά ένα «πολύ-φάρμακο» το οποίο μάλιστα παράγει η ελληνική φύση.

Ως βιολογικό προϊόν, το οποίο έχει σαν βάση του το ελαιόλαδο, κατακτά σταδιακά τις ξένες αγορές με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες.

Η επιχείρηση του κ. Αλέξανδρου Κλείτσα αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα παραγωγής και εμπορίας βιολογικών προϊόντων που μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να αναπτυχθεί σε μακρινές αγορές όπως είναι το Μπαχρέιν, το Μαϊάμι και το Βέλγιο ενώ στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι και οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γερμανία ύστερα από σχετικό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ξένες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Κλείτσας, Τεχνολόγος-Γεωπόνος, μιλώντας στο insider.gr «η επιχείρηση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 2013. Ήδη ετοιμάζουμε νέα προϊόντα τα οποία θα κατευθυνθούν στην ελληνική αγορά αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, στην ΗΠΑ και σε αραβικά κράτη. Αν και είναι δύσκολη η οικονομική συγκυρία, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα και εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας».

Η οικογενειακή επιχείρηση βιολογικών προϊόντων του κ. Κλείτσα μετρά είκοσι χρόνια ζωής. Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στο Κονισκό, ένα ορεινό χωριό στα Μετέωρα ενώ η εμπορική επιχείρηση βρίσκεται στην Αθήνα. Η ανάπτυξη της επιχείρησης και των καινοτόμων προϊόντων της προήλθε από το έντονο ενδιαφέρον της οικογένειας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη βιολογική γεωργία. Η περιοχή άλλωστε είναι πλούσια σε βάλσαμα και όπως αναφέρει ο κ. Κλείτσας «ένα κατακίτρινο χαλί από ανθισμένα βάλσαμα, είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς, όταν πλησιάζει στο χωριό και αντίκρυ τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων».

Η ιδέα να αναπτύξει περαιτέρω την γκάμα των προϊόντων γεννήθηκε στις αρχές του 2006 όπου παρακολούθησε στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών, συζήτηση με θέμα τα γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον.

«Το καλοκαίρι του 2013 επέστρεψα στον πανέμορφο Κονισκό και έστησα με πολύ αγάπη και μεράκι, επιστημονική μονάδα μεταποίησης του βάλσαμου, με όλες τις προδιαγραφές ελέγχων και πιστοποιήσεων, προκειμένου το προϊόν να έχει τα αποτελέσματα που πρέπει, την ασφάλεια και την εγγύηση ποιότητας. Απαιτείται γνώση, για να μπορέσει η υπερικίνη ( η βασική ουσία του βάλσαμου), να δώσει στο μέγιστο όλες της τις ιδιότητες.

Με φροντίδα , επιμονή και επιστημονική γνώση στην καλλιέργεια και την παρασκευή του βαλσαμέλαιου , η λαϊκή ρήση «ό,τι βάλεις θα βγάλεις» έγινε έμπρακτη προσπάθεια για εμάς ώστε τα προϊόντα να αποκτήσουν ένα όνομα που τους ταιριάζει απόλυτα και να γίνουν προϊόντα «DIMITRA» εμπνευσμένα από την αρχαία θεά της γεωργίας», αναφέρει.

Λίγα λόγια για το βιολογικό βάλσαμο

Οι ιδιότητες του βαλσαμέλαιου επιτρέπουν τη χρήση του για να αντιμετωπιστούν δερματικές παθήσεις ,ξηροδερμία, έρπη, ακμή, ψωρίαση. Παράλληλα, χρησιμοποιείται σε μασάζ για ισχιαλγία και οσφυαλγία, για ρευματικούς πόνους και γιαμυϊκές κακώσεις αθλητών. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες, ημικρανίες, πληγές, κακώσεις, φλεγμονές, οιδήματα έλκη και εγκαύματα. Πρόκειται για ένα φυσικό φάρμακο το οποίο είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό.

Για τις παραπάνω εφαρμογές χρησιμοποιούνται προϊόντα όπως είναι το κλασικό βαλσαμέλαιο με βιολογικά συστατικά ή με αιθέριο έλαιο λεβάντας, λάδι προσώπου με αντιγηραντική δράση, καταπραϋντικές κεραλοιφές, βρεφικές αλοιφές με βάση το βαλσαμέλαιο, εντομοαπωθητικές κεραλοιφές κλπ, τα οποία παράγονται στη σύγχρονη επιστημονική μονάδα μεταποίησης του κ. Κλείτσα.

Πώς παράγεται το βαλσαμέλαιο Dimitra

Η ηλιοφάνεια και το έδαφος της Ελλάδας εύνουν την άνθηση του βαλσαμόχορτου. Η ανθοφορία και η συγκομιδή του γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η μίξη του με το ελαιόλαδο γίνεται τη στιγμή της συγκομιδής, πριν προλάβει το άνθος ως ζωντανός οργανισμός να "αντιληφθεί" την αποκοπή του από τη γη, χάνοντας έτσι τις ιδιότητές του με το μαρασμό.

Αφού εμβαπτιστούν τα φρέσκα άνθη του βάλσαμου σε άριστης ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο ψυχρής εκθλίψεως, δημιουργούν το βαλσαμέλαιο. Η συλλογή του βαλσαμόχορτου γίνεται σε χωράφια βιολογικής γεωργίας βαλσάμου σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1000 μέτρα στην περιοχή του Κονισκού Μετεώρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider