Aπό το Φενεό στo τραπέζι με ονομασία προέλευσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aπό το Φενεό στo τραπέζι με ονομασία προέλευσης

Η ΦΕΝΕΑ ΓΗ ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 27 Μαϊου του 2015, μία από τις περιόδους οι οποίες αποτελούν «κόκκινο πανί» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το δεύτερο μνημόνιο βρισκόταν στο τέλος του, η αγωνία ήταν διάχυτη για την ένταξη της χώρας στο νέο πρόγραμμα, η πτώχευση αποτελούσε έναν υπαρκτό κίνδυνο ενώ η πολιτική αστάθεια και η έλλειψη ρευστότητας συμπλήρωναν ένα «πάζλ» που απεικόνιζε κάποιες από τις πιο «γκρίζες» ημέρες της ελληνικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά η επιχείρηση κατάφερε να αναπτυχθεί και να διαθέσει τα προϊόντα της σε 37 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα ενώ πλέον επεκτείνεται και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία και τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Και τα προϊόντα αυτής: όσπρια και βότανα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) τα οποία παράγονται στην Γκούρα στην περιοχή Φενεού της Ορεινής Κορινθίας.

Το βασικό αντικείμενο της επιχείρησης αφορά κυρίως στην διαλογή, τυποποίηση και εμπορία των Οσπρίων της περιοχής (φασόλια βανίλιες Φενεού Π.Γ.Ε, γίγαντες Φενεού, φάβα Φενεού, κλπ.), τα οποία λόγω της παράδοσης και του τρόπου παραγωγής τους, διαθέτουν υψηλή ποιότητα. Για τον λόγο αυτό ήδη η ποικιλία των φασολιών «βανίλια» έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενώ έχει προταθεί για αντίστοιχη αναγνώριση και η φάβα.

Ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, είναι ένας από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης και μιλάει στο insider.gr για το εγχείρημα: «Είμαστε μια πολύ νέα επιχείρηση και παρότι μετράμε μόνο κάποιους μήνες ζωής έχουμε αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και μέσα σε ένα τρίμηνο καταφέραμε να οργανώσουμε την παραγωγή και εμπορία και να διαθέσουμε τα προϊόντα σε 37 σημεία πώλησης (Carrefour express, Mastiha shop, καταστήματα delicatessen κλπ) και σε κάποια εστιατόρια όπου σερβίρονται πιάτα με τα υλικά μας. Το βασικό μας πρόβλημα ήταν η πιστοποίηση καθώς ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία για να λάβουμε την έγκριση (AGROCERT). Η πιστοποίηση (συγκεκριμένα σε εμάς πιστοποιεί τις «βανίλιες») μας δίνει τη δυνατότητα να εμπορευόμαστε νόμιμα και να πιστοποιείται όλη διαδικασία από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι τα προϊόντα παρασκευάζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (και δεν υπάρχει νοθεία κλπ).

Μια επιχείρηση με οικολογικό χαρακτήρα

Τα προϊόντα δεν είναι βιολογικά αλλά η επιχείρηση οικολογικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος «εφαρμόζουμε οικολογικούς τρόπους απεντόμωσής τους που καθιστούν κάθε προσθήκη φαρμάκων περιττή και κάνουμε έτσι πράξη την επιθυμία μας να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των καταναλωτών μας με ένα παραδοσιακό, ασφαλές και οικονομικό προϊόν. Στη διαδικασία απεντόμωσης δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα αλλά βασιζόμαστε σε μια διδακτορική διατριβή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και εφαρμόζουμε τη μέθοδο της κατάψυξης».

Η επιχείρηση έχει αναπτύξεις συνέργειες με τους τοπικούς παραγωγούς και αγρότες προκειμένου να λυθεί μεταξύ άλλων και το πρόβλημα αξιοποίησης των προϊόντων που δεν διατίθενται (λόγω έλλειψης ζήτησης) ή τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλή τιμή με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η αγροτική παραγωγή.

«Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί σύντομα όταν διευρύνουμε τη δραστηριότητά μας στην επεξεργασία και τυποποίηση και άλλων προϊόντων της γης μας και τη συνεργασία μας με όσους συντοπίτες μας καλλιεργητές επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο εγχείρημά μας», αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider