Στην Bain πωλήθηκε το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο Amoeba της Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Bain πωλήθηκε το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο Amoeba της Πειραιώς

Στο αμερικανικό fund Bain Capital Credit πωλήθηκε το πρώτο ενυπόθηκο «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς γνωστό ως «Amoeba».

Το χαρτοφυλάκιο NPEs περιλαμβάνει συνολικές απαιτήσεις ύψους 1,950 δισ. ευρώ, μικτής λογιστικής αξίας 1.450 δισ. ευρώ, και αφορά αποκλειστικά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το τίμημα της πώλησης δεν έγινε γνωστό μετά από απαίτηση του αγοραστη. Το discount με το οποίο διατέθηκε, όμως, το πρώτο ενυπόθηκο χαρτοφυλάκιο είναι το «κλειδί» της συναλλαγής, το οποίο αναμένει με αγωνία ολόκληρη η τραπεζική αγορά, καθώς αναμένεται να θέσει τον πήχη και για τις επόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων που εξασφαλίζονται με ακίνητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η εν λόγω πώληση ενισχύει τα εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς κατά 20 μονάδες βάσης και ταυτόχρονα μειώνει περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας. Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα διατηρεί έλεγχο επί της εξυπηρέτησης του Χαρτοφυλακίου ούτε θα διακρατήσει τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με αυτό.

«Αυτή είναι η πρώτη πώληση NPE με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εμπορικά ακίνητα που πραγματοποιείται στη χώρα, μια συναλλαγή την οποία η Τράπεζα Πειραιώς προετοίμασε και υλοποίησε μεθοδικά. Αποτελεί σημείο αναφοράς και συμβάλλει στη δημιουργία αγοράς εξασφαλισμένων NPE στην Ελλάδα», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς.

Όπως εξηγεί ο κ. Μεγάλου, «η συναλλαγή αυτή υπογραμμίζει την ισχυρή αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την απομόχλευση του ισολογισμού μας και να υλοποιήσουμε το κεφαλαιακό μας πλάνο, σε εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδίου Agenda 2020. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την άμεση επένδυση της Bain στην Ελλάδα, στην οποία αναγνωρίζουμε μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της νεοσύστατης αγοράς NPE, στην ανάκαμψη της αξίας των ακινήτων και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύουμε εκ νέου τη θέση μας στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, μια αγορά της τάξης 100 δισ. περίπου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», δήλωσε ο Άλον Άβνερ, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Bain Capital Credit.

«Αυτή η επένδυση επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον μας για την αγορά, καθώς είμαστε ενθουσιασμένοι που συμβάλουμε στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Έχοντας αποκτήσει παρόμοια χαρτοφυλάκια σε ολόκληρη την Ευρώπη, η εν λόγω συναλλαγή αποδεικνύει την εμπειρία μας στη σύναψη συμφωνιών τέτοιου βεληνεκούς», πρόσθεσε ο Φάμπιο Λόνγκο, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων της Bain Capital Credit.

«Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να συνεχίζουμε το μετασχηματισμό οικονομικά δυσπραγών ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε παραγωγικές μονάδες για την οικονομία και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σημαντικών επαγγελματικών σχέσεων που ήδη έχουμε ξεκινήσει», δήλωσε ο κ. Μπραντ Πάλμερ, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Bain Capital Credit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider