Πολλαπλών «εξασφαλίσεων» τα τρία ομόλογα που έλαβε η Εθνική από το Δημόσιο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολλαπλών «εξασφαλίσεων» τα τρία ομόλογα που έλαβε η Εθνική από το Δημόσιο

Αγγλικού δικαίου είναι τα τρία ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ που έλαβε η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσει στην ακύρωση του swap «Titlos» ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ που διακρατούσε από το 2009.

Η σχετική απόφαση προεξόφλησης δανείου και έκδοσης των ομολόγων λήξης 2023, 2025 και 2026 που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι όροι των ομολόγων «διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια».

Αλλά δεν αναφέρει μόνον αυτό. Κατά την απόφαση Χουλιαράκη, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή, είτε στην ανοικτή αγορά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Παράλληλα, όπως όλα τα ομολόγα πουν έχει εκδώσει την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έτσι και τα τρία ομόλογα λήξης 2023, 2025 και 2026 που διατέθηκαν στην Εθνική Τράπεζα θα υπόκεινται στους ενιαίους κανόνες τροποποίησης τίτλων με συλλογικές διαδικασίες.

Αυτό τα καθιστά ακόμη πιο ασφαλή. Σύμφωνα με τους ενιαίους κανόνες τροποποίησης τίτλων με συλλογικές διαδικασίες, τα ομόλογα που ενσωματώνουν τις σχετικές ρήτρες αναδιαρθρώνονται μόνον με αποφάσεις ειδικής πλειοψηφίας των ομολογιούχων.

Όπως προβλέπεται, «γραπτή απόφαση νομίμως υπογεγραμμένη από την απαιτούμενη πλειοψηφία ομολογιούχων, δεσμεύει το σύνολο των ομολογιούχων, ανεξάρτητα από το εάν ο κάτοχος παρέστη στην συνέλευση, ψήφισε υπέρ ή κατά της απόφασης, ή υπέγραψε την γραπτή απόφαση».

Δεδομένου ότι η Εθνική Τράπεζα είναι ο μοναδικός κάτοχος των συγκεκριμένων τίτλων, οι συγκεκριμένες ρήτρες συλλογικής δράσης την διασφαλίζουν καθολικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider