Ζητούν Έλληνες για το ξέπλυμα χρήματος για να αξιολογήσουν άλλες χώρες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζητούν Έλληνες για το ξέπλυμα χρήματος για να αξιολογήσουν άλλες χώρες
Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης αναγνώρισε πως οι τράπεζες και οι εταιρείες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα εφαρμόζουν επαρκή προληπτικά μέτρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στην «πρώτη ταχύτητα» των χωρών διεθνώς ως προς τις διαδικασίες και δομές στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Λόγω των καλών αυτών επιδόσεων ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει με ειδικευμένο προσωπικό στις αξιολογήσεις άλλων χωρών.

Υπενθυμίζεται πως η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force- FATF) υιοθέτησε την παρελθούσα εβδομάδα την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα και αποφάσισε να εντάξει την χώρα μας στη διαδικασία της κανονικής παρακολούθησης (regular follow-up), κάτι που έχει πετύχει μόνο περιορισμένος αριθμός χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση της FATF που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο αναγνωρίζει ότι στον τομέα της πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας οι ελληνικές αρχές, αφενός έχουν καλή κατανόηση των κινδύνων και έχουν υιοθετήσει τις κατάλληλες εθνικές πολιτικές, αφετέρου χρησιμοποιούν αποτελεσματικά κατά τις έρευνές τους, χρηματοοικονομικές και λοιπές πληροφορίες για να εντοπίζουν τα προϊόντα του εγκλήματος και έχουν αναπτύξει κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να τα δεσμεύουν.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης αναγνώρισε ακόμη πως οι τράπεζες και οι εταιρείες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα εφαρμόζουν επαρκή προληπτικά μέτρα και παράλληλα οι εποπτικές τους αρχές ασκούν αποτελεσματική εποπτεία βάσει των κλαδικών και ατομικών κινδύνων.

Οι θετικές επιδόσεις της Ελλάδος στην πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας γεννούν και υποχρεώσεις. Είναι ενδεικτικό πως κατά την ολομέλεια της FATF στο Ορλάντο την παρελθούσα εβδομάδα ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Παπαδοπούλου να μεριμνήσει, ώστε εξειδικευμένο προσωπικό των ελληνικών υπηρεσιών που ήδη έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΟΣΑ να μετέχει σε αποστολές αξιολόγησης της FATF σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Παπαδοπούλου θα συγκαλέσει σήμερα διευρυμένη σύσκεψη, ώστε να θέσει το θέμα στις συναρμόδιες υπηρεσίες. Στη σύσκεψη θα μετέχουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider