Τζεντιλόνι: Υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Όπως τόνισε ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Ιουνίου, αλλά όπως τόνισε υπάρχει άλλη μία Σύνοδος σε ένα μήνα.

Αισιόδοξος για τη λήψη πολιτικής απόφασης για το «Next Generation EU» εμφανίστηκε o Επίτροπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Ιουνίου, αλλά όπως τόνισε υπάρχει άλλη μία Σύνοδος σε ένα μήνα. «Τότε είναι πολύ πιθανό και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει συμφωνία» δήλωσε.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο ίδιος οι ενστάσεις που έχει ο «Βορράς» εξαιρουμένης της Γερμανίας έχουν να κάνουν με το ύψος που θα φτάσει ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός καθώς και το μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Τζεντιλόνι επεσήμανε πως η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση.

Επίσης έκανε έκκληση στις χώρες να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους για το Ταμείο Ανακαμψης το συντομότερο δυνατόν ώστε να είναι σε θέση να γινουν οι εκταμιευσεις αρχές του 2021.

Στο αν υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη για το υψηλό χρέος χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, ο Επίτροπος τόνισε ότι «η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους», ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ πρόσθεσε ότι και «το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα», οπότε δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι υπό έλεγχο.

Ο κ. Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρχει μνημόνιο στους όρους δανεισμού των χωρών από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν και περιέγραψε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως τα δάνεια του ESM, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε τέλος ότι η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται στον τομέα της υγείας, όμως οι συνέπειες από το lockdown είναι πολύ σοβαρές. «Όλοι ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση – η πιο βαθιά από την έναρξη των ευρωπαϊκών θεσμών – που προβλέπεται να αγγίξει το 9% για την ευρωζώνη», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παίρνουν μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider