DBRS: Αμετάβλητη στο BB (low) η αξιολόγηση της Ελλάδας - Σταθερό outlook

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
DBRS: Αμετάβλητη στο BB (low) η αξιολόγηση της Ελλάδας - Σταθερό outlook
Αμετάβλητη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS στο BB (low) με σταθερές προοπτικές.

Σταθερή στο ΒΒ (low) διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ο οίκος DBRS με σταθερό outlook (προοπτικές).

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών αντικατοπτρίζει την θέση του, ότι η Ελλάδα εισήλθε σε αυτή την κρίση μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, η οποία μαζί με τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα παρέχουν στη χώρα τη δημοσιονομική ικανότητα να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της υγειονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει η επιβεβαίωση του rating έρχεται ως απόρροια της συμμετοχής της χώρας στο ευρωσύστημα. Από τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση επέδειξε ισχυρή δέσμευση ως προς την υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Λόγω των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα διατήρησε μια συνετή δημοσιονομική στάση, μέχρι την κρίση, με αποτέλεσμα να έχει σημειώσει επί πέντε χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα, υπερβαίνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους της, και οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DBRS η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP) διασφαλίζει την ικανότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Επωφελούμενοι από το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον, η Ελλάδα πρόκειται να προπληρώσει 3,3 δισ. ευρώ, ακριβότερων δανείων από του ΔΝΤ. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι η χώρα αναμένεται να λάβει σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 9% του ΑΕΠ, που θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

Τι θα οδηγήσει στην αναβάθμιση:

  • η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, με την οικονομία να επιστρέφει σε σταθερή αναπτυξιακή δυναμική
  • η συνεργασία με τα ευρωπαϊκά όργανα πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και η συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση

  • η επίμονα αρνητική απόδοση της οικονομίας
  • η αντιστροφή ή το πάγωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμα η έλλειψη δημοσιονομικής προσπάθειας
  • η αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει ο οίκος η πανδημία διέκοψε την αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει κατά 8,2% το 2020, λόγω των μέτρων περιορισμού του ιού το β΄τρίμηνο αλλά και της αδυναμίας του τουρισμού το β΄τρίμηνο. Η τουριστική βιομηχανία, η οποία καλύπτει μια σημαντική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για την ελληνική οικονομία υπέστη σημαντικές απώλειες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει κατά 3,5% το 2021 και κατά 5% το 2020, ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόβλεψη η επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη η αύξηση των κρουσμάτων κατά το α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η αυστηρότερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων πιθανότατα θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό και το μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θέτει πρόσθετες προκλήσεις αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Ωστόσο, έχει καταγράφει σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της μείωσης της γραφειοκρατίας.

Καταλύτης ωστόσο θα αποτελέσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι κύριοι πυλώνες του σχεδίου περιλαμβάνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την προώθηση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και των ιδιωτικών επενδύσεων και του οικονομικού και θεσμικού μετασχηματισμού. Κλειδί θα αποτελέσει η ικανότητα απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ταυτόχρονα με τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ.

Σύμφωνα με τον οίκο, η χειροτέρευση στο ισοζύγιο υπηρεσιών οδήγησε σε έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περασμένη χρονιά. Οι διεθνείς αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά περίπου 76% έναντι του 2019. Η αργή ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών αναμένεται να επηρεάσει το ισοζύγιο και φέτος, αλλά αναμένεται αυτό εν μέρει να αντισταθμιστεί από τις ροές κοινοτικών πόρων. Το ΔΝΤ προβλέπει 4,5% του ΑΕΠ έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών για φέτος.

Οι καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις παραμένουν υψηλές στο 168,5% του ΑΕΠ για το 2019, έναντι 89% το 2011, αντανακλώντας κυρίως το εξωτερικό χρέος του δημόσιου τομέα. Αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας του μακρόχρονου προφίλ των δανείων του επίσημου τομέα.

Επιπλέον ο δείκτης χρέους αυξήθηκε πέρυσι εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και την ύφεση, φτάνοντας περίπου το 202,4% του ΑΕΠ από 181% του ΑΕΠ το 2019. Πέραν αυτού, παραμένει πολύ υψηλό αλλά υπάρχουν παράγοντες που αντισταθμίζουν το βάρος. Η Ελλάδα επωφελείται από την ευνοϊκή δομή του χρέους καθώς ο επίσημος τομέας κατέχει περίπου το 80% με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον, το χρέος έχει πολύ μακρά ωρίμανση, 20 ετών με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2020, με το 90% σε σταθερό επιτόκιο, περιορίζοντας τους κινδύνους από την αυξανόμενη ρευστότητα στις αγορές.

Ο δείκτης χρέους αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά κάτω του 200% φέτος. Επιπλέον το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 31 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2020), στηρίζει την προσπάθεια της χώρας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Τι αναφέρει η DBRS για τον «Ηρακλή»

Παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα σε ότι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο σε ότι αφορά τη μείωση των NPEs, περιορίζοντάς τα κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ το 2020. Ο δείκτης μειώθηκε από το 40,6% στα τέλη του 2019 στο 35,8% τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην ενεργοποίηση του «Ηρακλή» από την Eurobank, με τιτλοποίηση 7,5 δισ. ευρώ. Περαιτέρω μείωση αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς περισσότερες συναλλαγές ανακοινώθηκαν από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, με τις περισσότερες να έχουν φτάσει σε δεσμευτικές προσφορές. Αν όλα τα σχέδια προχωρήσουν θα υπάρξει μείωση NPEs 18 δισ. ευρώ, κατεβάζοντας τον δείκτη στο 25%.

Η πανδημία, ωστόσο, θα βαρύνει στην ποιότητα ενεργητικού, με τα δάνεια σε moratoria να αντιστοιχούν σε 21 δισ. ευρώ (ή 12% των τραπεζικών ισολογισμών) στα τέλη Νοεμβρίου του 2020. Παράλληλα, δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η εξέλιξή τους, καθώς όπως εκτιμά η DBRS πιθανότατα ένα μέρος του να μην επανέλθει ως «εξυπηρετούμενο». Παρ’ όλα αυτά η επέκταση του «Ηρακλή» και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα θα στηρίξει την προσπάθεια των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Διαβάστε επίσης:

Από τι εξαρτάται η αναβάθμιση της χώρας - Τι λέει η Fitch στο insider.gr για το ελληνικό χρέος

Χωρίς εκπλήξεις οι αξιολογήσεις της Ελλάδας το 2021, εν αναμονή της ευρωπαϊκής στήριξης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider