Με τη «βούλα» στο Ταμείο Ανάκαμψης τα «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια - Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τη «βούλα» στο Ταμείο Ανάκαμψης τα «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια - Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια»
Εγγραφή στο ΠΔΕ με 342,4 εκατ. ευρώ της μεταρρύθμισης η οποία αφορά στην ενεργοποίηση προγράμματος που περιλαμβάνει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε τουλάχιστον 700 Δημοτικές Ενότητες και τουλάχιστον 5 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. 

Την ένταξη του έργου με τίτλο «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια - Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέγραψε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, «ανάβοντας πράσινο φως» και επισήμως ώστε να «κλειδώσει» η χρηματοδότηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης η οποία αφορά στην ενεργοποίηση προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.) σε τουλάχιστον 700 Δημοτικές Ενότητες και τουλάχιστον 5 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 342.400.856,15 ευρώ, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε ποσό ύψους 15.408.038,53 ευρώ. Εντάσσεται στον πυλώνα της «πράσινης ανάπτυξης» και στον άξονα «ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση» με αρμόδιο φορέα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε σχέση με τα ορόσημα και τα χρονοδιαγράμματα στη σχετική απόφαση προβλέπονται τα εξής:

Ανάθεση πολεοδομικών σχεδίων Ι (Κοινοποίηση της ανάθεσης συμβάσεων) έως το 4ο τρίμηνο 2022. Κοινοποίηση της ανάθεσης του 30 % του συνόλου των συμβάσεων (για όλες τις παρεμβάσεις): 1. Εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων· 2. Εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων· 3. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για τον καθορισμό των ζωνών υποδοχής συντελεστών δόμησης· 4. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για την οριοθέτηση οικισμών· και 5. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του 30 % του συνόλου των συμβάσεων. σύμφωνα με τον τομέα παρέμβασης για το κλίμα του παρόντος μέτρου: 1ο τρίμηνο 2022.

Ανάθεση πολεοδομικών σχεδίων ΙΙ (Κοινοποίηση της ανάθεσης συμβάσεων): 4ο τρίμηνο 2023. Κοινοποίηση της ανάθεσης του 100 % του συνόλου των συμβάσεων (για όλες τις παρεμβάσεις): 1. Εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων· 2. Εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων· 3. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για τον καθορισμό των ζωνών υποδοχής συντελεστών δόμησης· 4. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για την οριοθέτηση οικισμών· και 5. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών. Οι δράσεις θα αφορούν συνολικά 750 δημοτικές ενότητες. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του υπόλοιπου 70% του συνόλου των συμβάσεων: 4ο τρίμηνο 2022.

Ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού (Αριθμός δημοτικών ενοτήτων για τις οποίες ολοκληρώθηκαν τα έργα): 4ο τρίμηνο 2025 - Ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε 700 δημοτικές ενότητες, των ζωνών υποδοχής συντελεστών δόμησης σε 50 δημοτικές ενότητες, οριοθέτησης οικισμών σε 50 δημοτικές ενότητες, χαρακτηρισμού δημοτικών οδών σε 120 δημοτικές ενότητες και ολοκλήρωση 5 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Συνολικά, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες από τις δράσεις αυτές υλοποιούνται στην ίδια δημοτική ενότητα, θα ολοκληρωθούν δράσεις σε 750 δημοτικές ενότητες.

Όπως αναφέρεται, έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης και έχουν αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το πρώτο τμήμα του Β’ κύκλου τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (15 Δήμοι, ανάμεσά τους Σπετσών, Ύδρας, Ελευσίνας, Ικαρίας, Κύμης, Τρικκαίων, Κορινθίων, Πεντέλης, Σαρωνικού, Ραφήνας κ.α.). Επίσης, έγινε σύνταξη τευχών δημοπράτησης για τις υπόλοιπες μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Β’ κύκλου για τις υπόλοιπες περιοχές (άνω των 110). Εκκρεμούν οι διαγωνισμοί, οι συμβάσεις και οι επόμενοι κύκλοι.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του 2021 το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την έναρξη ενός σημαντικού projects, του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναδείξει τότε το insider, πολλοί Δήμοι της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των άλλων νησιών της χώρας περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση του προγράμματος εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων.

Το εν λόγω Πρόγραμμα περιλαμβάνει: 1. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (ΤΠΣ) και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ). Προβλέπονται τέσσερις κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες που καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια. 2) Τις μελέτες για ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ), 3. Μελέτες οριοθέτησης οικισμών και 4. Τις μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών.

Οι 128 μελέτες του δεύτερου κύκλου του προγράμματος των ΤΠΣ αφορούσαν μεταξύ άλλων τους δήμους Σπετσών, Ύδρας, Ελευσίνας, Κύμης – Αλιβερίου, Τρικκαίων, Παξών, Σπάρτης, Άνδρου, Κω, Σύμης Αστυπάλαιας, και σχεδόν όλους τους δήμους στην Αττική, μεταξύ άλλων, Διονύσου, Πεντέλης, Σαρωνικού, Ραφήνας, Αγίας παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Αθηναίων, Ελληνικού Αργυρούπολη, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας, Δάφνης, Κηφισιάς, Περιστερίου, Αιγάλεω, Ασπροπύργου Κρωπίας, Λαυρεωτικής κ.λπ., ενώ τα 8 ΕΠΣ αφορούν τους δήμους Ερμιονίδας, ΔΕ Καλαμάτας, Πύλου Νέστορος, Τριφυλλίας, Δίου – Ολύμπου, Θέρμου – Αγρινίου, Προποντίδας και το παραλιακό μέτωπο Ηπείρου.

Σκοπός του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας-όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος-με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Μέχρι τότε είχε προχωρήσει η διαδικασία του πρώτου κύκλου που αφορά 12 ΤΠΣ (δήμων Ήλιδας, Αιγιαλείας, Μεγίστης, Σύρου – Ερμούπολης, Ιθάκης, Γρεβενών, Καρπάθου και Κάσου, Αίγινας και Αγκιστρίου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Γρεβενών, Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων και Κεντρικών Τζουμέρκων) και 5 ΕΠΣ (Μινώα Πεδιάδας, Θήρας, Μυκόνου, Ηλείας και Κορινθίων και Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων). Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μελετητικά γραφεία που κατέθεσαν προσφορές είχαν κληθεί από το ΤΕΕ να δικαιολογήσουν τις εξαιρετικά υψηλές εκπτώσεις που έδωσαν και που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν της τάξεως του 75%, κάτι που επισημαίνεται και στα έγγραφα που συνοδεύουν το Τεχνικό Δελτίο (έγκριση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider