Μπάιντεν: Οι υποδομές του «πακέτου» 1 τρισ. δολαρίων θα φτιαχτούν μόνο με αμερικανικά υλικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Οι υποδομές του «πακέτου» 1 τρισ. δολαρίων θα φτιαχτούν μόνο με αμερικανικά υλικά
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ελπίζει να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να εξομαλύνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα και άλλες χώρες με αποκλίνοντα συμφέροντα από αυτά της Αμερικής.

Σε «διπλό κέρδος» στοχεύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την προώθηση του δικομματικού «πακέτου» στήριξης ύψους 1 τρισ. δολαρίων, καθώς πέρα από το προφανές έργο της ανοικοδόμησης των υποδομών της χώρας, ταυτόχρονα κάνει ένα βασικό βήμα προς τη διασφάλιση ότι τα δολάρια θα υποστηρίξουν την αμερικανική μεταποίηση.

Η οδηγία που εκδόθηκε χθες απαιτεί το υλικό που χρησιμοποιείται για τις κατασκευές, είτε πρόκειται για γέφυρες, αυτοκινητόδρομους, σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης ή ευρυζωνικό διαδίκτυο, να παράγεται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι κανόνες ορίζουν επίσης μια διαδικασία για την άρση αυτών των απαιτήσεων σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετοί εγχώριοι παραγωγοί ή το κόστος των υλικών είναι υπερβολικό, με στόχο την μείωση των εξαιρέσεων με την πάροδο του χρόνου καθώς αυξάνεται η παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ.

«Θα υπάρξουν πρόσθετες ευκαιρίες για καλές θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης», δήλωσε η Σελέστ Ντρέικ, επικεφαλής του Made in America στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ελπίζει να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να εξομαλύνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα και άλλες χώρες με αποκλίνοντα συμφέροντα από αυτά της Αμερικής.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, ο στόχος είναι ότι η περισσότερη εγχώρια παραγωγή θα μειώσει τελικά τις πιέσεις στις τιμές για να αμβλυνθούν οι επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων ότι το πακέτο «ανακούφισης» από τον κορονοϊό ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων ενίσχυσε αρχικά τις τιμές.

Ο Μπάιντεν είπε ότι τα περίπου 700 δισ. δολάρια που αφιερώνει η κυβέρνηση ετησίως για την προμήθεια αγαθών υποτίθεται ότι δίνουν προτεραιότητα στους προμηθευτές των ΗΠΑ, αλλά οι κανονισμοί από τη δεκαετία του 1930 είτε έχουν αποδυναμωθεί είτε εφαρμόζονται με τρόπους που συγκαλύπτουν τη χρήση ξένων εισαγωγών.

Η κυβέρνηση δεν αναφέρει ποιο ποσοστό του κατασκευαστικού υλικού για υπάρχοντα έργα υποδομής είναι αμερικανικής κατασκευής, παρόλο που δαπανά ήδη 350 δισ. δολάρια για κατασκευές φέτος. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα επιτρέψουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να γνωρίζει πόσα δολάρια πηγαίνουν σε εργοστάσια των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές υπολείπονται περίπου 170.000 θέσεων εργασίας από τις 12,8 εκατομμύρια εργοστασιακές θέσεις εργασίας του 2019, καθώς οι δουλειές στη μεταποίηση άρχισαν να μειώνονται πριν ξεκινήσει η πανδημία. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν 6,9 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση σε σύγκριση με την κορύφωση του 1979, μια απώλεια που προκλήθηκε από το outsourcing και την αυτοματοποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πρόσθετη χρηματοδότηση για την διαχείριση της πανδημίας αποφάσισε το Κογκρέσο

Κογκρέσο ΗΠΑ: Ψηφοφορία για την παράταση του υπό εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider