Πάνω από μισό δισ. θα κοστίσει τον Σεπτέμβριο στον προϋπολογισμό το πακέτο στήριξης για το ρεύμα - Τα περιθώρια για μέτρα στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάνω από μισό δισ. θα κοστίσει τον Σεπτέμβριο στον προϋπολογισμό το πακέτο στήριξης για το ρεύμα - Τα περιθώρια για μέτρα στήριξης
Υπερδιπλασιασμός κόστους από 250 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Αιτία η έκρηξη στην τιμή του αερίου αλλά και η μειωμένη, λόγω εποχικότητας, χρήση υδροηλεκτρικών. Μείωση των δημοσιονομικών πιέσεων αναμένεται από τον Οκτώβριο.

Της Δήμητρας Καδδά

Πέρα από το -προφανές και οξύτατο- πρόβλημα που προκαλεί η έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου στο κόστος του πακέτου για το ρεύμα, ειδικά για το μήνα Σεπτέμβριο υπάρχει και ένα επιπλέον «βαρίδι», προσωρινού και εποχικού χαρακτήρα. Ο λόγος για το ζήτημα που κορυφώνεται κάθε Σεπτέμβριο με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ (σ.σ. γιατί είναι χαμηλά τα υδατικά αποθέματα λόγω των καιρικών συνθηκών) καθιστώντας πιο επιτακτική την ανάγκη για χρήση φυσικού αερίου. Η ανάγκη αυτή εξομαλύνεται από τον Οκτώβριο με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και τις πρώτες βροχοπτώσεις.

Η εν λόγω συγκυρία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα για το φυσικό αέριο (που ξεπερνά σήμερα το φράγμα των 290 ευρώ τη μεγαβατώρα) αναγκάζει τον κρατικό προϋπολογισμό να συνδράμει πολύ περισσότερο για να καλύψει τις ανάγκες στο πακέτο του ρεύματος. Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Real FM, τον Αύγουστο το κόστος του πακέτου για το ρεύμα ήταν 1,1 δισ. ευρώ και το κράτος συνεισφέρει με 250 εκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση θα πρέπει να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ περίπου (σ.σ. όπως ανέφερε και σχετικό ρεπορτάζ του insider).

Η εν λόγω διπλή πίεση, προκαλεί μεγάλη άνοδο την ανάγκη για κρατική συνεισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνδρομή του προϋπολογισμού στο πακέτο για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο θα ξεπερνά, ενδεχομένως και σημαντικά, το μισό δισ. ευρώ...

Μικρότερο κόστος τους επόμενους μήνες

Ωστόσο, καθώς αυτή η έκρηξη κόστους δεν συνδέεται μόνο με τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και με την εποχικότητα στο μείγμα ενέργειας που χρησιμοποιείται, οι προβολές του οικονομικού επιτελείου για το τελικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ για τους τελευταίους μήνες του 2022, διαμορφώνονται με την εκτίμηση πως θα είναι χαμηλότερες οι ανάγκες δημοσιονομικής στήριξης για το ρεύμα το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση ο ΥΠΟΙΚ σήμερα έκανε σαφές ότι όσο αυξάνεται η τιμή του αερίου, τόσο περιορίζονται τα περιθώρια για τα άλλα μέτρα στήριξης τα οποία έχει βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Από τη μία πλευρά, εξηγούν αρμόδιες πηγές, υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένα περιθώρια στήριξης που συνδέονται με την πορεία των εσόδων, της ανάπτυξης και του τουρισμού, αλλά και με τα περιθώρια που μπορεί να δοθούν από τις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα

Οσον αφορά στο μείγμα των παρεμβάσεων στήριξης, αυτό θα κριθεί ανάλογα και με το αν θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της τιμής των καυσίμων διαμορφώνοντας τις ανάγκες για ένα νέο Fuel Pass ή για το νέο επίδομα θέρμανσης. Και ανάλογα τα περιθώρια που υπάρχουν για επίδομα ακρίβειας.

Για το 2023, ο δημοσιονομικός χώρος αναζητείται όχι μόνο για τη διατήρηση και την επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ πού υφίσταται φέτος στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στην εστίαση, στα εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στα εισιτήρια κινηματογράφου κλπ. Επιπλέον στο τραπέζι των προτάσεων για ελαφρύνσεις παραμένει η αύξηση των συντάξεων και των μισθών και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως και οι παρεμβάσεις σε φορολογικούς συντελεστές και στα τεκμήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

Τα επόμενα ορόσημα μετά την έξοδο από την εποπτεία: Επενδυτική βαθμίδα & πακέτα δόσεων από Ταμείο Ανάκαμψης - ESM

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider