Ντε Κος (ΕΚΤ): Οι προβλέψεις του Μαρτίου κομβικές για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Κος (ΕΚΤ): Οι προβλέψεις του Μαρτίου κομβικές για τα επιτόκια
Ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι «είμαστε πλέον πιο σίγουροι ότι η επόμενη κίνηση για τα επιτόκια θα είναι μείωση».

Οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, που αναμένονται τον Μάρτιο, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πάμπλο Χερνάντεθ Ντε Κος.

«Οι προβλέψεις θα είναι το «κλειδί» για την αξιολόγηση, πρώτον, εάν μπορούμε να είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 2% για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κινδύνους, και δεύτερον, η πορεία των επιτοκίων θα είναι συμβατή με την επίτευξη του συμμετρικού στόχου μας», δήλωσε Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Πάντως ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι «είμαστε πλέον πιο σίγουροι ότι η επόμενη κίνηση για τα επιτόκια θα είναι μείωση».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να προσανατολίζονται προς το καλοκαίρι για μια αρχική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προβλέψεις του Μαρτίου θα δώσουν «την ευκαιρία για μια συνολική ενημέρωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών μας για τον πληθωρισμό».

Αφού εκτίμησε λανθασμένα την άνοδο των τιμών που ακολούθησε την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ντε Κος δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις έχει αυξηθεί σημαντικά. «Τα λάθη των προβλέψεων ήταν πολύ μικρά και μάλιστα ανύπαρκτα τα τελευταία τρίμηνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν κάπως χαμηλότερα από τις προβλέψεις», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider