Κρατήστε σταθερό το φορολογικό σύστημα, ενισχύστε τη φορολογική διοίκηση και αυξήστε το αίσθημα ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές. Αυτές είναι οι τρεις βασικές συστάσεις της Κομισιόν για το ελληνικό φορολογικό σύστημα που περιλαμβάνονται στα συνοδευτικά κείμενα της έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας για τη χώρα μας, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα σχετικά κείμενα η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου φορολογικής πολιτικής, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό κενό, το οποίο παραμένει σημαντικό, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).
«Μολονότι τα επίπεδα φορολογίας είναι αρκετά χαμηλά, οι συχνές αλλαγές και η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις φορολογικές κανονιστικές ρυθμίσεις καθιστούν το φορολογικό σύστημα τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων», σημειώνεται στα κείμενα της Κομισιόν.
Πέρα από την σταθερότητα του φορολογικού θεσμικού πλαισίου η Κομισιόν συστήνει στη χώρα μας να προχωρήσει στην καθιέρωση φορολογικών προαποφάσεων (tax rulings) δηλαδή στις συμφωνίες μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και φορολογουμένων (κυρίως επιχειρήσεων) σχετικά με την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας σε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση ή συναλλαγή.
Σύμφωνα με την ανάλυση των ευρωπαϊκών Αρχών, η «καθιέρωση ενός ευρύτερου συστήματος προαποφάσεων σε θέματα φορολογίας (tax rulings), σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, θα μπορούσε να προσφέρει στους φορολογούμενους σαφή, συνεπή και διαφανή ερμηνεία της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και να ενισχύσει τις υπό εξέλιξη προσπάθειες απλούστευσης του φορολογικού συστήματος».
Ακόμη, σημειώνεται πως περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού και στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. «Το έλλειμμα ΦΠΑ της Ελλάδας μειώθηκε από 34 % του ΑΕΠ το 2017 σε 17,8 % του ΑΕΠ το 2021. Αυτό υποδηλώνει ότι η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οδηγούν την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το έλλειμμα ΦΠΑ εξακολουθεί να είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ, και τα απολεσθέντα έσοδα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το 1,4 % του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύεται έτσι η σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών φορολογικής συμμόρφωσης, «μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης της ικανότητας της φορολογικής διοίκησης με την ενίσχυση της επιχειρησιακής αυτονομίας της όσον αφορά τη διαχείριση και την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων της». Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η κάλυψη των αναγκών προσωπικού σε βασικά καθήκοντα, τα οποία θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης.