Ατέλειωτος «Γολγοθάς» με 160 επιπλέον προαπαιτούμενα

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ατέλειωτος «Γολγοθάς» με 160 επιπλέον προαπαιτούμενα

Με μία μικρή ανάσα μετά την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 1 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση κλείνει τον πρώτο κύκλο του νέου προγράμματος στήριξης έχοντας υλοποιήσει περίπου 60 προαπαιτούμενα που προβλέπονται σε αυτό.

Ωστόσο τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, καθώς απομένουν ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου άλλα 160 επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν στη διάρκεια του προγράμματος. Η όλη προσπάθεια μοιάζει με Σισύφεια, με αποτέλεσμα να «σερβίρονται ξαναζεσταμένα» τα σενάρια περί Grexit.

Aν τελικά η χώρα τα καταφέρει, το έπαθλο - πέραν της παραμονής στο ευρώ - ανέρχεται σε περίπου 70 δισ. ευρώ. Το εναπομείναν δηλαδή ποσό από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής - μετά και το 1 δισ. ευρώ - οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα αυτό ανέρχονται σε 21,4 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης περιλαμβάνει τα 16 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν τμηματικά σε τρεις δόσεις από τα μέσα Αυγούστου 2015 κυρίως για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης και περίπου 5,4 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οι οποίες έχουν υπολογιστεί στο νέο Πρόγραμμα Στήριξης ανέρχονται σε περίπου 91,4 δισ. ευρώ (54,1 δισ. ευρώ σε τοκοχρεωλύσια για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, 7 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, 7,6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ασφαλείας και ως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) . Από το ποσό αυτό αν αφαιρεθούν τα περίπου 6 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι δανειστές να εισπράξει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ο όγκος των δανειακών αναγκών που πρέπει να καλύψει για το διάστημα αυτό το ελληνικό δημόσιο περιορίζονται σε περίπου 85,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και οι πλέον αισιόδοξοι, όπως οι οικονομολόγοι της Eurobank, οι οποίοι εκτιμούν ότι τελικά οι δανειακές υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου 65 δισ. ευρώ.

Για να μειωθούν όμως οι δανειακές ανάγκες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, μία γενναία μείωση του δημόσιου χρέους. Έστω και με τη μορφή της επιμήκυνσης των υποχρεώσεων, προκειμένου να μειωθεί δραστικά το κονδύλι των τόκων που βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί ως γνωστόν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, παρά τις αντιρρήσεις που πρόσφατα εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστω και σε συμβουλευτικό επίπεδο όπως για παράδειγμα έχει συμβεί με την Ισπανία. Άλλωστε η χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ μάλλον δεν χρειάζεται καθώς ο ΕSM έχει αναλάβει από το καλοκαίρι την υποχρέωση να καλύψει πλήρως το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider