Μονοκρούσος: Πως θα ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονοκρούσος: Πως θα ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος

Στις μακροοικονομικές εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και τις και στις προοπτικές ανάπτυξης της αναφέρθηκε ο Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank κατά την ομιλία του στο συνέδριο της A-ENERGY στις 8 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με θέμα «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».

Ελληνικό χρέος: Ανάγκη μείωσης των επιτοκίων δανεισμού

Ο Δρ. Μονοκρούσος ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει επισήμως και η συζήτηση για το χρέος σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει γενναία μετακύληση του χρόνου ωρίμανσης του ελληνικού χρέους. Πιστεύουμε ότι για τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Ευρώπη θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης στα 20 με 30 έτη ενώ θα δοθεί και μια περίοδος χάριτος στις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων». Για το ΔΝΤ, o Δρ. Μονοκρούσος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με τα δάνεια γιατί είναι preferential creditor». Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι να συνδεθεί το χρέος με τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι κατά τη διαπραγμάτευση πρέπει να τεθεί το θέμα της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα και κατά τα δύο προηγούμενα προγράμματα (διμερής δανεισμός από Ευρωπαίους, EFSM, ESM). Aκόμη, τόνισε ότι είναι ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας

Σε διεθνές επίπεδο, ο Πλάτων Μονοκρούσος επεσήμανε ότι υπάρχει επιτάχυνση της οικονομίας και βελτίωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των ΗΠΑ για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης κλπ. Παράλληλα, ο κ. Μονοκρούσος σημείωσε ότι αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ευρώ. Ακόμη, ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, των επιπέδων μεταβλητότητας των τιμών, τα commodities, τις τιμές του πετρελαίου αλλά και εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις αναδυόμενες οικονομίες όπως είναι π. χ . στην Κίνα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ότι παρά τα capital controls, την άνοδο της ανεργίας και τη μεγάλη ύφεση υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία. Όπως ανέφερε, έχει βελτιωθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας. βελτίωση στο ισοζύγιο της κυβέρνησης βρίσκεται στις 19 μονάδες του ΑΕΠ και πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία 30-40 χρόνια σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε. Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο, αποτελεί το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι καθαρές εξαγωγές (και μειώθηκαν οι εισαγωγές), κάτι που επέδρασε θετικά στη μείωση της ύφεσης, ενώ βελτίωση σημειώθηκε και στους σχετικούς μισθούς.

Το θέμα της ανεργίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία προβληματισμού καθώς η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (10%-11%) ενώ όπως σημείωσε από το ποσοστό των ανέργων το 73,7% αφορά στους μακροχρόνια ανέργους.

Ο κ. Μονοκρούσος σημείωσε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας το 2015 ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί (η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 0,2% , ποσοστό πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο).

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μετά το σοκ της τραπεζικής αργίας κάποιοι δείκτες (πρόδρομοι δείκτες) παρουσιάζουν βελτίωση. Πρόκειται για το δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος παρουσίασε πτώση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αλλά μετά είχαμε σταδιακή ανάκαμψη και για το δείκτη PMI (βιομηχανική δραστηριότητα) ο οποίος σημείωσε επίσης πολύ μεγάλη πτώση τον Ιούνιο και Ιούλιο αλλά τώρα υπάρχει ανάκαμψη», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider