«Κληρώνει» για λίγους το Θριάσιο – Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» για λίγους το Θριάσιο – Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο με τους υποψήφιους επενδυτές που έχουν παραλάβει τα τεύχη του διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ να φτάνουν τους 38. Οι τελικές δεσμευτικές προσφορές, όμως, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις τρεις με τέσσερις. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Θανάσης Σχίζας μιλώντας στο συνέδριο «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η Επόμενη Ημέρα» που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Πρωτοβουλία A-Energy.

Και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σχίζας το έργο είναι μεγάλο και θα απαιτήσει συνέργειες μεταξύ των επενδυτών που θα το διεκδικήσουν. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εταιρεία που έχει εμπειρία στις μεταφορές και μια κατασκευαστική, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εταιρεία που θα αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των ομίλων που έχουν παραλάβει τα τεύχη δημοπράτησης περιλαμβάνονται , μεταξύ άλλων, και οι: Lamda Development, ΑΚΤΩΡ, Cosco, Grivalia Properties, ΜΕΤΚΑ, Redeplan, FDL Group, ΟΛΠ, Goldair Cargo, Sarmed, Diakinisis, Εθνική Πανγαία, Ernst & Young, ΠΑΕΓΑΕ, Ομιλος Κοπελούζου, Kuehne + Nagel, Τοξότης Α.Ε., MedLog, Ορφεύς Βεϊνόγλου Α.Ε., Ασπροκατ ΑΕΒΕ, ΕΛΤΑ.

«Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου η στρατηγική του σημασία ξεπερνά κατά πολύ το οικονομικό τους μέγεθος», σημείωσε ο διευθύνων της ΓΑΙΑΟΣΕ τονίζοντας ότι για εμπορευματικό κέντρο αναμένεται να επενδυθούν 250 με 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ενώ θα δημιουργηθούν περί τις 3.000 με 5.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον η ανάπτυξη του εμπορευματικού αναμένεται να δημιουργήσει ένα κέντρο μεταφορών και logistics στην ευρύτερη περιοχή.

To έργο θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης της έκτασης 588 στρεμμάτων και ο ανάδοχος που θα επιλεγεί με μοναδικό κριτήριο την πιο συμφέρουσα οικονομικά προσφορά θα αναλάβει την μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου για 50 χρόνια, πληρώνοντας «ενοίκιο» στην ΓΑΙΑΟΣΕ ανάλογα με τον τζίρο.

Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου, περιλαμβάνει: Το χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων και τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Στον προγραμματισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ βρίσκεται η ανάπτυξη και άλλων εμπορευματικών κέντρων σε εκτάσεις της στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Λάρισα. Πιο άμεση θεωρείται η εκμετάλλευση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, από το οποίο αυτή την στιγμή απομακρύνονται μη εκραγέντα πυρομαχικά. Ο κ. Σχίζας εκτίμησε πως ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί του χρόνου τέτοια εποχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider