Αντεπιτίθεται το Μαξίμου - H στρατηγική για τη μείωση των πλεονασμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντεπιτίθεται το Μαξίμου - H στρατηγική για τη μείωση των πλεονασμάτων
Μείζων πολιτικός στόχος είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας.

Δύο πολιτικά μηνύματα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο είναι πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να «χαρίσει» στην Νέα Δημοκρατία το κεφάλαιο αναδιαπραγμάτευση πρωτογενών πλεονασμάτων και το δεύτερο πως ο μείζων πολιτικός στόχος τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας που θα αποτυπωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιό του.

Ως προς το δεύτερο, το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε ομόφωνα το πολιτικό σχέδιο που αναφέρεται στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, καλώντας «κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη, κάθε δημοκρατικό φορέα κάθε δημοκράτη και κάθε Έλληνα πολίτη που δεν θέλει να ξανασκεπάσει την Ευρώπη το μαύρο νέφος του φασισμού σε μία κοινή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί μία λαϊκή ριζοσπαστική, προοδευτική συμμαχία».

Ως εκ τούτου δεν υπήρξαν ενστάσεις ως προς την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο ελάχιστα σχόλια όπως αυτό του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως η διεύρυνση θα πρέπει να είχε ως κριτήριο τις Πρέσπες. Κάτι που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον Άγγελο Τόλκα που είχε μιλήσει αρνητικά για την Συμφωνία. Στον αντίποδα πάλι, ο Νίκος Παππάς είπε ότι δεν πρέπει να είναι προαπαιτούμενο οι Πρέσπες και σχολίασε πως η προσπάθεια για την συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου καθυστέρησε έναν χρόνο. Από την πλευρά του, νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως την πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης από την ίδρυσή της γι’ αυτό και κάλεσε σε μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων του προοδευτικού πόλου.

Όμως αυτό που αποτέλεσε είδηση της χθεσινής συνεδρίασης είναι πως για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο και για την κυβέρνησή του την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το Μαξίμου παρακολουθώντας την δημόσια συζήτηση για το θέμα έκρινε πως δεν πρέπει να αφήσει την ΝΔ να προτάσσει αυτό το ζήτημα στην ατζέντα της και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι προτίθεται να συνεργαστεί-υπό όρους- με την Νέα Δημοκρατία σε προσπάθεια για αναδιαπραγμάτευση τους. Η προϋπόθεση βεβαίως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να προκαθοριστεί πώς θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει υπέρ των ασθενέστερων, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συμφωνήσει. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει ένα ελληνικής εμπνεύσεως Μνημόνιο σκληρότερο από όλα τα προηγούμενα.

Πάντως το Μαξίμου δείχνει πως προτίθεται να αξιοποιήσει την χαραμάδα που άφησε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας προχθές στην Βουλή ότι θα υπήρχε ίσως μελλοντικά η δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θύμισε ότι επέβαλε η συνταγή Σόιμπλε με την ανοχή του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider