Ο κίνδυνος του μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ από την «χαλαρότητα» της ευρωκάλπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κίνδυνος του μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ από την «χαλαρότητα» της ευρωκάλπης
Η προσδοκία των επιτελών του Μαξίμου για κλείσιμο της ψαλίδας δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. 

Μπορεί η διαρροή της φράσης του Πάνου Σκουρλέτη προς τον Αλέξη Τσίπρα «Και τώρα είσαι έτοιμος για εκλογές», με αφορμή την προσέλευση στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» το Σάββατο να προκάλεσε εκ νέου σενάρια εκλογών τον Μάιο, το Μαξίμου, όμως, επιμένει να μιλά για εκλογές τον Οκτώβριο.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την ισχύ των λεγομένων του κ. Σκουρλέτη ή των επιτελών του Μαξίμου, η επιλογή του Οκτωβρίου βασιζόταν στην στρατηγική προσέγγιση του κυβερνώντος κόμματος ότι η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι μικρή. Σε συνομιλητές τους, μάλιστα, άνθρωποι του Μαξίμου επικαλούνται μετρήσεις που αποτυπώνουν διαφορά από τη ΝΔ ακόμα και από μια ως τρεις μονάδες. Με βάση αυτή τη συλλογιστική πορεία, συνεπώς, και βοηθούσης και της δεδομένης χαλαρότητας που πάντα συνοδεύει την ψήφο για τις ευρωεκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να περιοριστούν σε χαμηλά ποσοστά, στα πρότυπα του 2014, με μικρή μεταξύ του διαφορά. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα επέτρεπε στο κυβερνητικό επιτελείο να δώσει το μήνυμα ότι η μάχη των εθνικών εκλογών διόλου δεν έχει κριθεί, όσο και αν φαντάζει δύσκολη μια ανατροπή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα διαθέσιμα δημοσκοπικά δεδομένα, πάντως, η προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ για «χαλαρή» ψήφο φαίνεται πως γυρίζει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί τα ποσοστά, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είναι κατά τι χαμηλότερα εν σχέσει με αυτά που καταγράφονται όταν οι πολίτες ερωτώνται για τις εθνικές εκλογές, αλλά και πάλι είναι σχετικά υψηλά. Συνεπώς, η ψαλίδα, όχι απλά δεν κλείνει, κατά τις προθέσεις του Μαξίμου, αλλά παραμένει σχετικά υψηλή, άνω του 5%, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, εκτιμάται πως θα καταστήσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μη αναστρέψιμη και στις εθνικές εκλογές. Άλλωστε, ιστορικά, προηγούμενο ανατροπής μιας τέτοιας διαφοράς από την ευρωκάλπη στην εθνική κάλπη δεν έχει υπάρξει.

Το γεγονός ότι η ψαλίδα δεν κλείνει οφείλεται, κατά βάση, σε δύο δεδομένα: αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή αποσυσπείρωση, με άλλα λόγια πολλοί εκ των ψηφοφόρων που τον στήριξαν το 2015, είτε αλλάζουν κομματική προτίμηση, είτε πάνε στην αποχή και στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Αφετέρου, η ΝΔ παρουσιάζει υψηλή συσπείρωση, αλλά και εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωκάλπη με «δημοψηφισματικά» χαρακτηριστικά, αν δεν συνοδευτούν από εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές, φαίνεται πως περνάει σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη ΝΔ. Με άλλα λόγια, προβλέπεται ότι θα εμφανιστούν και άκρως συνειδητά για να ψηφίσουν.

Γαλάζιοι επιτελείς καταγράφουν με ικανοποίηση την προσέλευση πολιτών σε όλες τις τελευταίες περιοδείες και ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια. Ο, δε πρόεδρος της ΝΔ, δεν σταματά τις εξορμήσεις, μιας και την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Πάρο, ενώ αμέσως μετά σειρά έχει η Νάξος, πριν την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος που, όπως έγραφε το Reader.gr χθες, θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής (18:00) στον «Ελληνικό Κόσμο». Και, όπως είναι αυτονόητο, ο γαλάζιος κομματικός μηχανισμός τελεί σε εγρήγορση, καθώς στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του Μαϊου, εφόσον οι επιτελείς του Μαξίμου δουν ότι…το πράγμα, ακόμα και μετά την «Προοδευτική Συμμαχία, δεν «τραβάει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider