Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και η διατήρηση της αριστερής του ταυτότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και η διατήρηση της αριστερής του ταυτότητας
Η προσαρμογή στην επόμενη ημέρα για ένα κόμμα που κυβερνούσε και ηττήθηκε στις Εθνικές εκλογές χρειάζεται χρόνο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα κόμμα που την τελευταία δεκαετία είχε… ξεχάσει τη λέξη «ήττα».

Την πρώτη ημέρα ως αντιπολίτευση, μετά από 4,5 χρόνια, βρήκε τα στελέχη αλλά και την ηγεσία «μουδιασμένους» και είναι χαρακτηριστικό πως η επίσημη ανακοίνωση για το νέο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε, σχετικά, αργά.

Όσον αφορά το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει ήδη το στίγμα της επόμενης ημέρας, όμως αποτελεί ερωτηματικό τι θα γίνει με στελέχη που βρίσκονταν στο στενό περιβάλλον του και τα οποία στις εκλογές δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν βουλευτές που επανεξελέγησαν σχετικά εύκολα, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την στροφή προς το κέντρο.

Είναι δεδομένο πως αυτή τη στιγμή επικρατούν δύο απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η μία που φαίνεται να υποστηρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας πως πρέπει το κόμμα να κάνει ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δηλώνουν επιφυλάξεις σημειώνοντας πως το κόμμα δεν πρέπει να χάσει την «αριστερή του ταυτότητα».

Εσωκομματικές πηγές έλεγαν χθες χαρακτηριστικά πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το 3ο κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, αλλά το 1ο κόμμα της αριστεράς» και τόνιζαν πως ενώ είναι καλοδεχούμενο το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του κέντρου, δεν πρέπει να υπάρξει αλλοίωση της ταυτότητας του.

Σημείωναν μάλιστα πως ενώ το ΚΙΝΑΛ διατήρησε τα ποσοστά του και είχε μια μικρή αύξηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές η μεγάλη απώλεια ψήφων ήρθε από τα αριστερά με το ποσοστό του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο στην συντριπτική του πλειοψηφία προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτως ή άλλως τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα συζητήσουν και τις επόμενες ημέρες, τόσο για τα αίτια της ήττας στις εκλογές, όσο και για την επόμενη ημέρα. Αύριο, Τετάρτη θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί και το συνέδριο που είτε θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, είτε τον Δεκέμβριο.

Μπορεί θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πολύ χρόνο μπροστά του, όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες, σημειώνεται όμως πως είναι αναγκαίο να επικεντρωθεί το κόμμα και τα στελέχη του στο έργο τους ως αντιπολίτευση, αφού όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «η Νέα Δημοκρατία ήδη από την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος έδειξε τι πολιτικές σκοπεύει να εφαρμόσει και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος να σταθεί ανάχωμα σε αυτές τις πολιτικές».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider