Μήνυμα εμψύχωσης αλλά και ρεαλισμού από τον Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα εμψύχωσης αλλά και ρεαλισμού από τον Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε με το τηλεοπτικό του μήνυμα να εμψυχώσει τους πολίτες ενόψει των ημερών, για να περάσουμε τον κάβο του Πάσχα, ώστε να ξεκινήσει η στρατηγική «εξόδου» από τον Μάιο. Δεν έκρυψε, όμως, και τις δυσκολίες ενόψει.

Στις αρχές της πανδημίας και της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, είχε περιγραφεί από κυβερνητικά στελέχη ως βούληση του πρωθυπουργού να απευθύνεται τακτικά στους πολίτες. Η μορφή της τηλεοπτικής δήλωσης ατόνησε, κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή, ενώ πύκνωσε και τις δημόσιες παρεμβάσεις του για θέματα της επικαιρότητας. Χθες, όμως, στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου ελήφθη η απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί εκ νέου με ένα μήνυμα προς τους πολίτες.

Οι λόγοι αρκετοί. Αρχικά, έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες εγκλεισμού και οι πρώτες αχτίδες της άνοιξης ώθησαν τον κόσμο εκτός σπιτιού. Είναι, δε, και οι μέρες που δοκιμάζουν το συναίσθημα πολλών. Πέραν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να εξηγεί στους πολίτες σε ποιο στάδιο είμαστε. Εξ και δύο αποστροφές του έχουν ιδιαίτερη αξία από το χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα. Αρχικά, μιλώντας προς τους πολίτες, ότι «με την υπεύθυνη στάση σας, δαμάσατε το πρώτο κύμα του κορονοϊού». Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι αυτή η εβδομάδα που διανύουμε, δοθείσης και της δυσκολίας της, είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα κατά την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας.

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» της πανδημίας δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τις συνήθειες δεκαετιών λόγω της νέας κατάστασης. Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δώσει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, απευθυνόμενος και στους πιστούς που θα προσέρχονταν στις εκκλησίες. «Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έδωσε, δε, μια αχτίδα αισιοδοξίας. Αν οι πολίτες (αυτό)πειθαρχήσουν και δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, τότε ορισμένες αχτίδες κανονικότητας είναι μπροστά μας. «Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ήδη κάποια πρώτα «σενάρια εξόδου». Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Απριλίου, με ορίζοντα εφαρμογής τις πρώτες μέρες του Μαϊου και μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσει η αποκατάσταση της ομαλότητας από τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Μετά θα ακολουθήσουν και σχολεία, αλλά και καταστήματα εστίασης, αργά και προσεκτικά, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Τσιόδρα.

Ο ρεαλισμός και το νέο κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν εξωράισε την κατάσταση. Έκανε λόγο για μια «μεγάλη ύφεση», που, με βάση όλες τις εκτιμήσεις, θα ξεπερνά και το 4%, αν και ποντάρει και σε μια ταχεία ανάκαμψη. Ένα σχήμα V δηλαδή, όπως το περιγράφουν οι οικονομολόγοι, με απότομη πτώση, αλλά και ραγδαία άνοδο, με την οικονομία να αντιδρά στο σοκ της κατάρρευσης, με όπλο και την αξιοπιστία που έχει εμπεδωθεί στη χώρα. Απάντησε, εμμέσως, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το εθνικό κεφάλαιο της εμπιστοσύνης «δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές» και αυτό γιατί «ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες». Ανακοίνωσε, πάντως, ένα έκτακτο βοήθημα 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους που αγωνιούσαν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, περιέγραψε και ένα κράτος που θα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο την επόμενη μέρα, «χτίζοντας» πάνω στην εμπειρία της πανδημίας. Τονισε την ανάγκη πολλαπλασιασμού των κλινών των ΜΕΘ, ώστε να προσεγγιστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ απέτισε και φόρο τιμής στους «μαχητές της νέας καθημερινότητας», στους εργαζομένους στην υγεία, στην πολιτική προστασία, αλλά και στα σούπερ μάρκετ και τα ντελίβερι. «Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, για κάποιους», είπε ο πρωθυπουργός.

False alarm για εκλογές

Υπήρξαν, βεβαίως, κάποιοι που πίσω από μια αποστροφή του πρωθυπουργού διάβαζαν έναν υπαινιγμό για εκλογές. «Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σε μια συγκυρία που η χώρα κυβερνάται με ΠΝΠ, συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας υπογράμμισε ότι η επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα θα συνοδεύεται και από λογοδοσία προς τους πολίτες για όσα έγιναν και θα γίνονται. «Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν, αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους», είχε πει προ ημερών στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Επρόκειτο, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, για μια συνέχεια της ίδιας νοηματικής γραμμής, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της κρίσης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider