Μητσοτάκης: Να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσε αρχικά πως «τους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Μέρκελ: Σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισημαίνοντας πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής.

«Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider