Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Ελλάδας
Δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα αεροσκάφη τύπου «Ραφάλ», αποσαφηνίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Θα υπάρξει αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων», αποκάλυψε, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων 24ώρων, δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα αεροσκάφη τύπου «Ραφάλ». Ωστόσο, υπογράμμισε τη βασική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης «να πάμε σε μια αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και όχι μόνο. Θα υπάρξει μια αναβάθμιση και στον αριθμό και στην επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, πρόκειται για «ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα για την αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε υποδομές. Επί τη βάσει των προτάσεων από το στράτευμα, ήδη την περίοδο που διανύουμε έχουμε ένα μενού επιλογών σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε».

Ερωτηθείς για το χρόνο αναβάθμισης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρόνο». Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι πολύ μεγάλες οι επιλογές που διαθέτει η χώρα μας, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναβαθμίσουμε και την εγχώρια βιομηχανία».

«Πρέπει να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία»

Σε ερώτημα για το εάν είναι αναγκαίοι οι δίαυλοι με την Άγκυρα, ο υπουργός επεσήμανε πως «βεβαίως και πρέπει να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι χώρα που παραδοσιακά στηρίζεται στην καλή γειτονία και προς δυσμάς και προς ανατολάς. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο δίαυλος επικοινωνίας, για να είναι παραγωγικός και ωφέλιμος, προϋποθέτει πρώτα από όλα να υπάρχει μια καλή κατανόηση μεταξύ των μερών, και η καλή κατανόηση προϋποθέτει δύο πράγματα: Πρώτον, να υπάρχει οριοθετημένος διάλογος που θα κινείται στα επίμαχα και να μην γίνεται προσχηματικά, μόνο και μόνο για να διευρυνθεί ένας ατελείωτος κατάλογος. Δεύτερον, όταν συζητάς τα θέματα που βρίσκονται σε διαβούλευση, το πρώτο το οποίο είναι αναγκαίο, είναι να απέχεις από οποιαδήποτε πράξη που επιδεινώνει και προκαταλαμβάνει τη συζήτηση στα θέματα αυτά. Εμείς που πρόκειται και θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, είναι αυτονόητο ότι σε αυτήν την περιοχή δεν θα πρέπει να υπάρχει η οποιαδήποτε επιβουλή».

«Άρα, ναι», κατέληξε, συμπεραίνοντας: «δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι δική μας στρατηγική επιθυμία με αποφασιστικότητα και αυτοσυγκράτηση, και όχι υπό το καθεστώς πιέσεων».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider