Η πλαστική σακούλα επανέρχεται ... δριμύτερη εν μέσω πανδημίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πλαστική σακούλα επανέρχεται ... δριμύτερη εν μέσω πανδημίας
Κίνδυνος για πισωγύρισμα στην πολιτική μείωσης χρήσης των πλαστικών.

Η βιομηχανία παραγωγής πλαστικών βρίσκει πρόσφορο έδαφος εν μέσω της πανδημίας Covid-19 για να αποκαλύψει τις λεγόμενες «επωφελείς» για την υγεία ιδιότητες της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης και να αμφισβητήσει την πολιτική που έχει χαραχθεί για μείωση της χρήσης της στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάσκες πολυπροπυλενίου, αγορές μέσω Διαδικτύου, delivery στο σπίτι , σχεδόν όλα παραδίδονται σε πλαστική σακούλα.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό τα στοιχεία έδειχναν ότι οι πολικές των ευρωπαϊκών κρατών είχαν αρχίσει να αποδίδουν τα μέγιστα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, στοιχεία του ΙΕΛΚΑ δείχνουν ότι το 2019 η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 98,6% σε σύγκριση με το 2017, δηλαδή από 1,8 δισ. σακούλες, σε περίπου 24 εκατ. σακούλες.

Αυτή τη στιγμή όμως, λόγω της συγκυρίας, είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα «πισωγύρισμα» τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα μέλη του ισχυρού λόμπι EuPC, που αντιπροσωπεύει στις Βρυξέλλες τα συμφέροντα περισσότερων από 50.000 εταιρειών πλαστικών απέστειλαν στις 8 Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να αναβάλει για τουλάχιστον ένα έτος την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο της οδηγίας SUP (σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης) και να άρει όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν ήδη για αυτόν τον τύπο προϊόντος.

Με πληροφορίες από την Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider