Η πανδημία ώθησε πολλές γυναίκες να κάνουν το ντεμπούτο τους στις επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πανδημία ώθησε πολλές γυναίκες να κάνουν το ντεμπούτο τους στις επενδύσεις
Περίπου το 42% του σημερινού γυναικείου επενδυτικού κοινού πήρε το βάπτισμα του πυρός είτε το 2020 είτε το 2021.

Η πανδημία και το νέο εργασιακό καθεστώς ώθησε πολλές γυναίκες να στραφούν στις επενδύσεις και μάλιστα να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες.

Περίπου το 42% του σημερινού γυναικείου επενδυτικού κοινού πήρε το βάπτισμα του πυρός είτε το 2020 είτε το 2021, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την εφαρμογή κοινωνικής επένδυσης eToro. Ταυτόχρονα, μια ξεχωριστή έρευνα από την Fidelity Investments αναφέρει ότι οι μισές γυναίκες δήλωσαν ότι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο να επενδύσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ο κόσμος είχε περισσότερο χρόνο για να μάθει τι σημαίνει επένδυση», δήλωσε η Callie Cox, αναλύτρια των ΗΠΑ στο eToro. «Όλοι μιλούσαμε για αυτό… έτσι αυτό βοήθησε τις γυναίκες να αισθάνονται πιο άνετα να επενδύσουν».

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την απώλεια θέσεων εργασίας στην αρχή της πανδημίας, καθώς και από τις ευθύνες φροντίδας και τις προκλήσεις για την φροντίδα των παιδιών και την εύρεση εναλλακτικών που θα τους επέτρεπαν να επιστρέψουν στον εργασιακό στίβο. Το επακόλουθο οικονομικό πλήγμα στο εισόδημα των νοικοκυριών μπορεί να έχει μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ανάγκη να επικεντρωθούν περισσότερο σε χρηματοοικονομικά θέματα, εκτιμά ο Cox. «Βρέθηκαν στρυμωγμένες στη γωνία και έπρεπε να πάρουν τον έλεγχο των οικονομικών τους».

Ακριβώς οι μισές από τις γυναίκες-επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους για έξι χρόνια ή περισσότερο.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ πολλοί μπορεί να θεωρούν τις γυναίκες ως το ασθενέστερο φύλο όταν πρόκειται για επενδύσεις, οι γυναίκες επενδυτές έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερα ποσοστά.

Οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών κατά 40 μονάδες βάσης, ή 0,4%, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη Women and Investing του 2021 του Fidelity. Αυτό το θετικό περιθώριο μπορεί να μεταφραστεί σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη στη συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων, με το 67% των γυναικών επενδυτών που ερωτήθηκαν να αποταμιεύουν και σε άλλους τομείς εκτός τους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους, από 44% το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα για γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις ετοιμάζει η Enterprise Greece

Οι γυναίκες εχουν να δώσουν πολλά στην ψηφιακή επανάσταση

ΟΑΕΔ: Επιδότηση έως 24.000 ευρώ σε πρώην επιχειρηματίες - Εμφαση στις γυναίκες

gazzetta
gazzetta reader insider insider