Ένας στους δύο εργαζόμενους δουλεύει επιπλέον του 8ωρου, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας στους δύο εργαζόμενους δουλεύει επιπλέον του 8ωρου, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες
Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.

Περισσότερες ώρες χωρίς έξτρα αμοιβή δουλεύει η πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, εν μέσω πανδημίας.

Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται σε ειδική έρευνα της ΓΣΕΕ, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, τον χρόνο εργασίας και την πληρωμή της υπερεργασίας.

Σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Ιανουάριου του 2021, καταγράφονται οι αρνητικές εργασιακές επιπτώσεις στην εντατικοποίηση, τον χρόνο εργασίας καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.

Τα ευρήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Το 52% των εργαζομένων, αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση.

  • Από αυτούς το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες
  • Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4-6 ώρες
  • Το 4% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 7-8 ώρες
  • Το 6% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 9 ώρες και πάνω

Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Από αυτούς το 52% των εργαζομένων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση δηλώνουν ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του και αντίστοιχα το 24% των εργαζομένων που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό. Το 60% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης δηλώνουν ότι με βάση την σύμβασής τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα

  • Από αυτούς το 36% δηλώνουν ότι εργάζονται από 21-30 ώρες
  • Το 24% δηλώνουν ότι εργάζονται από 31 – 35 ώρες.

Αισιοδοξία για την πορεία της χώρας

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες, ελαφρώς βελτιωμένες, απόψεις με αυτή του Ιανουαρίου του 2021. Συγκεκριμένα:
- Το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται.
- Το 35% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 56% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.

Η Έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση της παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εντατικοποίηση της εργασίας, την έκταση της υπερεργασίας καθώς και την έκταση των απλήρωτων υπερωριών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη για αυτούς περίοδο σχετικά με την υγεία και ασφάλειά τους, την μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, και την γενικότερη ανασφάλειά τους, χρειάζονται την ενίσχυση της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και την θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση
- να αντιμετωπίσει, με συγκεκριμένες ενέργειες, την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται εντεινόμενη στην αγορά εργασίας,

- να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων,

- να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων,

- να προστατεύσει το 8ωρο και το χρόνο εργασίας των εργαζομένων ως το ελάχιστο μέσω κοινωνικής προστασίας

«Σε αυτή την δύσκολη - από κάθε άποψη - συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα» τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider