Τι ισχύει στους μισθούς και τα επιδόματα του ιδιωτικού τομέα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ισχύει στους μισθούς και τα επιδόματα του ιδιωτικού τομέα

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ανοίγει εκ νέου αυτή την εβδομάδα με την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα, με εμφανή τα σημάδια νέων επώδυνων υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ήδη η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από μισθούς και επιδόματα πολλών ταχυτήτων, οι αμοιβές μπορούν να καθορίζονται πλέον και χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων, οι συμβάσεις έχουν γίνει πια ατομικές, ή επιχειρησιακές, οι τριετίες (ωριμάνσεις) βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάργηση, ενώ ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ δανειστών, κοινωνικών εταίρων αλλά και των υπαλλήλων του δημοσίου, οι οποίοι έχουν πάψει να τους εισπράττουν ήδη από το πρώτο μνημόνιο.

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, οι εργαζόμενοι συχνά δεν ξέρουν τι δικαιούνται και τι μπορούν να διεκδικήσουν σε επίπεδο αποδοχών και επιδομάτων.

Το Insider.gr, αποκαλύπτει μερικές βασικές παραμέτρους των συμβάσεων μισθωτής εργασίας:

1. Ο βασικός μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, ανέρχεται στα 586,08 ευρώ μικτά και αποτελεί πλέον τη βάση υπολογισμού για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Αν ο υπάλληλος είναι παντρεμένος, τότε το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% (δηλ. 58,6 ευρώ) που είναι το επίδομα γάμου και διαμορφώνεται στα 644,68 ευρώ.

2. Οι καθαρές αποδοχές προκύπτουν αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις, που είναι για τους περισσότερους 15,5%. Αυτό επιμερίζεται σε 6,67% για κύρια ασφάλιση, 3% για επικουρική, 1,83% για ΟΑΕΔ (ανεργία) 2,55% για ασθένεια, 1,35% για εργατική εστία (κοινωνικός τουρισμός), 0,10% για λογαριασμό κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Για τα βαρέα υπάρχει επιπλέον κράτηση 2,20%. Οι κρατήσεις γίνονται στο βασικό μισθό και όχι στα επιδόματα

3. Για τους νέους κάτω των 25 ετών, χωρίς προυπηρεσία, ο μισθός καθορίζεται στα 510,95 ευρώ, και μετά τις ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνεται στα 432,75 ευρώ (510,95 Χ 15,5%=79,19 ευρώ και επομένως 510,95-79,19=432,75 ευρώ).

4. Οσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό, δικαιούνται επίδομα 10% για κάθε κλεισμένη τριετία. Δηλαδή τα 586,08 θα πάρουν την πρώτη τριετία (10%) όταν συμπληρωθούν 3 έτη από την πρόσληψη. Στα 6 συμπληρωμένα έτη θα πάρουν άλλο ένα 5% και στα 9 έτη ακόμη 5%.

5. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να μειώσει χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζόμενου, τον μισθό του, αν επικαλεστεί μείωση τζίρου, με στοιχεία τα οποία προσκομίζει στην Επιθεώρηση Εργασίας και αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει το προσωπικό του.

6. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση για υπερωριακή εργασία, για νυχτερινή απασχόληση και για εργασία Κυριακής ή Αργίας. Η νομοθεσία προβλέπει προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο για εργασία Κυριακής ή Αργίας, προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία, προσαύξηση 20% για τις υπερωρίες από τις 40 ως τις 43 ώρες την εβδομάδα, 40% για την υπερωρία από τις 43η ως την 45η ώρα και 80% για τις λεγόμενες «παράνομες» υπερωρίες, δηλαδή πέραν της 46ης ώρας.

7. Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο μισθός είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμος. Ο εργαζόμενος μπορεί να συμφωνήσει ότι θέλει με τον εργοδότη, χωρίς περιορισμούς, αρκεί ο μισθός να μην πέσει κάτω από τα 586,08 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και κάτω των 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Στις άδειες όμως η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται υποχρεωτικά και με ατομική σύμβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider