Σ. Ζαχαράκη: Εντός τριμήνου ο πρώτος διαγωνισμός αξιοποίησης οικοπέδων του δημοσίου για κοινωνική κατοικία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Ζαχαράκη: Εντός τριμήνου ο πρώτος διαγωνισμός αξιοποίησης οικοπέδων του δημοσίου για κοινωνική κατοικία
Ερωτηθείσα η υπουργός για την κοινωνική αντιπαροχή, ανακοίνωσε ότι «αναμένεται να βγει ο διαγωνισμός μέσα στο επόμενο 3μηνο, ίσως και λίγο νωρίτερα και θα αφορά στην αξιοποίηση των οικοπέδων του δημοσίου, όπως της ΔΥΠΑ

Νέα διάταξη για τη βελτίωση του προγράμματος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», έρχεται εντός του Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε η υπουργός, «εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουμε ψηφίσει την καινούρια διάταξη για να βελτιώσουμε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και να αυξήσουμε την επιδότηση στο 60%, προκειμένου να έχουμε περισσότερες αιτήσεις γιατί αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 1.000. Σίγουρα εντός του πρώτου 20ήμερου του Σεπτεμβρίου θα αλλάξει και θα ισχύει αναδρομικά για αυτόν που έχει κάνει την αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με το 40% της επιδότησης να ισχύει η αύξηση του 60%. Παράλληλα, θα αυξήσουμε και τη δυνατότητα που έχει για την ανακαίνιση και θα πάει παραπάνω από 10.000».

Αναφορικά με τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων, η Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε ότι «θα υλοποιήσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα, αφού μελετήσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Δηλαδή πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε, παλιά αστυνομικά τμήματα, παλιά σχολεία, δημοτικά ή δημόσια κτήρια, κάθε στεγαστικό απόθεμα που υπάρχει κυρίως στα νησιά και σε Ηπειρωτικούς Δήμους, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα είμαστε έτοιμοι να πούμε περισσότερα πράγματα για αυτό μέσα στην χρονιά. Ήδη έχουμε συλλέξει μαζί με την ΕΤΑΔ και την ΕΕΤΑΑ τα διαθέσιμα κτήρια τα οποία προφανώς θα πρέπει να αποτιμηθούν, να γίνει κοστολόγηση, με τους μηχανικούς και να μελετήσουμε πως να ανακαινιστούν, πάντα σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αυτό».

Έρχεται η κοινωνική αντιπαροχή

Ερωτηθείσα η υπουργός για την κοινωνική αντιπαροχή, ανακοίνωσε ότι «αναμένεται να βγει ο διαγωνισμός μέσα στο επόμενο 3μηνο, ίσως και λίγο νωρίτερα και θα αφορά στην αξιοποίηση των οικοπέδων του δημοσίου, όπως της ΔΥΠΑ.

«Η διάταξή μας είναι έτοιμη, άρα ουσιαστικά θα ψηφιστεί η επικαιροποιημένη του 2022, οπωσδήποτε, τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να μπορέσει να τρέξει ο πρώτος διαγωνισμός. Τι θα σου δώσει όμως; Σε ένα οικόπεδο μέσω ΣΔΙΤ θα καλέσεις ιδιώτες να χτίσουν κάποια διαμερίσματα τα οποία θα δοθούν για κοινωνική στέγαση, με προσιτό μισθωτήριο εκείνη την στιγμή, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι με κανονικές τιμές της αγοράς. Αυτό, όμως, σου δίνει αποτέλεσμα μετά από καιρό. Άρα τα άμεσα μέτρα έχουν να κάνουν προφανώς με την κοινωνική στέγαση όπως είναι η επιδότηση ενοικίου» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή νέων κατοικιών αλλά και αλλαγή χρήσης κτιρίων που βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική στέγαση, με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο πρώτος, διεθνής διαγωνισμός για την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου αναμένεται να προκηρυχθεί έως τον Νοέμβριο, ώστε μέχρι το 2026 να είναι έτοιμες οι πρώτες κατοικίες σε αδόμητα οικόπεδα της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα.

Εντός του 2025 θα αξιοποιηθούν άλλα 1.600 κενά ακίνητα σε όλη την επικράτεια για τη στέγαση συνολικά 5.000 νέων ζευγαριών με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι ΔΕΘ: Τα σενάρια για τον «κουμπαρά» του μισού δισ. – Στεγαστικό και δημογραφικό στο επίκεντρο

Το πρόβλημα στέγασης στην Ελλάδα, οι παρεμβάσεις της πολιτείας και το παράδειγμα της Κύπρου στην κοινωνική κατοικία

«Καλάθι» ΔΕΘ: Στεγαστικό, στήριξη οικογενειών και έκτακτο επίδομα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider