Τι θα δούμε στην παγκοσμίου φήμης έκθεση τεχνολογίας στη Βαρκελώνη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα δούμε στην παγκοσμίου φήμης έκθεση τεχνολογίας στη Βαρκελώνη

Σε λίγες ημέρες από σήμερα, τα βλέμματα των απανταχού πιστών της τεχνολογίας θα στραφούν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, για την περίφημη έκθεση τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που θα λάβει χώρα από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου στη Βαρκελώνη. Το Mobile World Congress (MWC) 2018 είναι ο χώρος που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας συγκεντρώνονται για να παρουσιάσουν τις τεχνολογικές κι όχι μόνο ιδέες τους τόσο για το σήμερα όσο για το αύριο.

Πράγματι η ιστορία των προηγούμενων χρόνων έχει αποδείξει πως οι δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν γνωρίζουν όρια. Η ταχεία εφαρμογή τους δε, σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας οδηγεί άτομα κι επιχειρήσεις να αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές δομές και να επανασχεδιάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο για να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα.

Ποια είναι όμως τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την φετινή έκθεση της Βαρκελώνης και θα δώσουν το στίγμα για το τι αναμένουμε στο μέλλον; Το insider.gr θα είναι εκεί για να παρακολουθήσει από κοντά και να αναμεταδώσει τις εξελίξεις. Παρακάτω ακολουθεί μια «γεύση» από το τι θα παρουσιαστεί στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Mobile World Congress.

  • Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς περνούν από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση

Η τεχνολογία 5G αναμένεται να φέρει την επανάσταση στα δίκτυα, διευρύνοντας την χρήση τους σε αμέτρητους τομείς. Στη φετινή έκθεση της Βαρκελώνης η συζήτηση γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα είναι εντονότερη από ποτέ. Οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιών συγκλίνουν στην άποψη ότι το 5G περνάει πλέον από το σχεδιασμό στην πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ζητήματα που θα συζητηθούν θα αφορούν στις επιχειρησιακές προκλήσεις της δημιουργίας δικτύων και υπηρεσιών πέμπτης γενιάς. Θα αποσαφηνιστεί επίσης και ο τρόπος διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας. Ειδικά μετά τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2018 όπου και χρησιμοποιήθηκαν τα δίκτυα αυτά για πρώτη φορά αναδεικνύοντας τόσο τις δυνατότητες όσο και τα τρωτά τους σημεία.

  • Η (ΑΙ)Τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπεται από τεχνητή σε εφαρμοσμένη

Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει επιτύχει να προσφέρει πραγματικές λύσεις τόσο σε μεμονωμένα άτομα όσο και σε εταιρείες.

Τα πρώτα δείγματα καινοτομίας έχουν ήδη εξαπλωθεί και πλέον τα νέα δεδομένα επιτρέπουν στην τεχνητή νοημοσύνη να μαθαίνει… γρήγορα. Όλο αυτό σε συνδυασμό με τον ισχυρό πολιτισμό του ανοιχτού κώδικα οδηγεί στον εκδημοκρατισμό των δεξιοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κύριοι προμηθευτές τεχνολογίας κατασκευάζουν εν τάχει έτοιμα προς χρήση εργαλεία AI και τα καθιστούν διαθέσιμα με χαμηλό ή μηδενικό κόστος.

  • Η πραγματικότητα... επεκτείνεται

Ήταν πριν από μερικά χρόνια όταν στην ίδια έκθεση, οι τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα με τα πρώτα δείγματα μασκών τους να επεκτείνουν σε νέους ορίζοντες την πραγματικότητα όπως την ξέραμε.

Πλέον αναμένουμε την επόμενη βελτιωμένη γενιά αυτών των συσκευών, η οποία είναι απαραίτητο να εξισορροπήσει το κόστος, την λειτουργικότητα και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας της ώστε να καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα των καταναλωτών.

Η καινοτομία στον χώρο της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας επικεντρώνεται πλέον στην πρακτική εφαρμογή ώστε να μπορέσει να διαφοροποιηθεί και να γίνει ανταγωνιστική. Να βλέπουμε δηλαδή κάτι πολύ παραπάνω από έπιπλα και αυτοκίνητα στο φυσικό περιβάλλον. Αναμένονται λοιπόν λύσεις σε τομείς όπως η ψυχαγωγία, το εμπόριο ακόμα και εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων.

  • Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) επεκτείνεται

Τα δισεκατομμύρια των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο, το περίφημο IoT, είναι ένας ακόμα τομέας που θα κερδίσει την προσοχή του κοινού της έκθεσης. Η συνδεσιμότητα των συσκευών αλλά και οι δυνατότητες χρήσης τους θα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Βέβαια η έκθεση δεν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην πλευρά των καταναλωτών αλλά και στις περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων ενώ θα γίνει και μια προσπάθεια να εξηγηθούν και σύνθετες έννοιες όπως NarrowBand IoT (NBIoT) και LTE-M.

Φυσικά δεν θα απουσιάσουν από την συζήτηση και οι προκλήσεις που φέρνουν οι διασυνδεδεμένες συσκευές. «Αν έχουμε 25 δισεκατομμύρια συσκευές σε χρήση, θα είναι άκρως δαπανηρό το να εκμεταλλευτούμε διορατικά τα δεδομένα που μας δίνουν εκτός κι αν βρούμε έναν νέο τρόπο διαχείρισής τους».

  • Νέα έξυπνα κινητά κερδίζουν τις εντυπώσεις

​Φυσικά και στην έκθεση ως είθισται θα υπάρχουν και λανσαρίσματα νέων έξυπνων μοντέλων κινητών. Μετά την τόση φημολογία θα επιβεβαιώσουμε επιτέλους το πώς θα είναι το περίφημο Galaxy S9 της Samsung ενώ θα δούμε και μοντέλα smartphones από τις Nokia, Motorola, Sony και Huawei.

  • Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα του εμπορίου

Στο MWC θα δούμε επίσης πως το εμπόριο θα μετατραπεί σε κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συναλλαγή και θα επικεντρωθεί στην εμπειρία του πελάτη. Τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και analytics εργάζονται εντατικά και παράλληλα για να κάνουν το εμπόριο πιο βολικό, διορατικό και αποτελεσματικό για τους λιανοπωλητές.

  • Ενισχυμένη και η ελληνική αποστολή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδ θα συμμετέχει για έκτη συνεχή χρονιά στην έκθεση της Βαρκελώνη. Μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, θα συμμετέχει και στην ειδική παράλληλη εκδήλωση 4 Years from Now (4YFN) η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στις νεοφυείς επιχειρήσεις - startups.

Η ελληνική συμμετοχή, συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τον οργανισμό Enterprise Greece και τον ΣΕΚΕΕ, με τη συνεργασία του ΣΕΠΕ, του Corallia και της ΕΕΚΤ, υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓΕΤ. Μεγάλοι χορηγοί της αποστολής είναι η Eurobank και η Samsung.

Στόχος της φετινής αποστολής αποτελεί η διεθνής δικτύωση των Ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία συνεργιών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων για τον κλάδο της τεχνολογίας. Οι εταιρίες που απαρτίζουν μέχρι στιγμής την ελληνική ομάδα στη Βαρκελώνη είναι οι:

MWC18 Κεντρικό περίπτερο:

APIFON, CYTECH, DIRECT SOLUTIONS, FASMETRICS, MOTIVIAN, NOVELTECH, REGATE, SBOING, SPACE HELLAS, STARTECH VENTURES, TELENAVIS,

Ναυτιλία:

CENTAUR, DANAOS MANAGEMENT CONSULTANTS, METIS CYBERSPACE TECHNOLOGY, PROPULSION ANALYTICS, SETEL HELLAS

FuTourism:

SYNCBNB, TEKMON GEOMATICS, WORKATHLON, BAGGAGEMENT, TOURISMART

Games:

Athens Games Festival, GEMCRAFT GAMES, HAPPYLAND ENTERTAINMENT, TRAPTICS,

4YFN - Startups

GEMCRAFT GAMES, HAPPYLAND ENTERTAINMENT, INACCEL, INDUSTRY DISRUPTORS-GAMES CHANGERS (ID-GC), INLIFE, INVENT ICT, NOUS4HEALTH, PURPOSEFUL, TRAPTICS

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider