Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet
Πτωτικά κινείται η αγορά των tablets με τους κατασκευαστές να πουλούν λιγότερα τεμάχια κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο οι θέσεις των νικητών των πωλήσεων δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά

Την ώρα που τα κινητά μεγαλώνουν συνεχώς τις διαστάσεις τους κι αποκτούν όλο και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά οι πωλήσεις των tablet παγκοσμίως δείχνουν αν συρρικνώνονται, καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο για 16 συνεχόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση της IDC για τις πωλήσεις συσκευών η κατηγορία των tablets ακολούθησε για 16η συνεχόμενη φορά πτωτικούς ρυθμούς κατά 8,6% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017.

Το γ’ τρίμηνο του 2018 πουλήθηκαν στην παγκόσμια αγορά 36,4 εκατομμύρια συσκευές tablets, έναντι 39,9 εκατομμυρίων στο περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο
Διαφοροποιητικό αν όχι ελπιδοφόρο στοιχείο αποτελεί και το γεγονός πως η φετινή πτώση αφορά σε μονοψήφιο κι όχι σε διψήφιο ποσοστό, όπως τα προηγούμενα τρίμηνα.
«Η αγορά ταμπλετών μοιάζει πλέον με την αγορά επιτραπέζιων προσωπικών υπολογιστών (PC) περισσότερο από ποτέ» αναφέρει η IDC διευκρινίζοντας ότι και οι δύο εμφανίζουν συνεχώς μειωμένα περιθώρια κέρδους και καθοδική πορεία πωλήσεων.

Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet

Οι πωλήσεις, τα μερίδια αγοράς και η ετήσια ανάπτυξη των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών, σύμφωνα με την IDC.
ΕταιρείαΠωλήσεις σε εκατ. τεμάχια 3ο τρίμηνοΜερίδιο αγοράς 3ο τρίμηνο 2018Πωλήσεις σε εκατ. τεμάχια 3ο τρίμηνο 2017Μερίδιο αγοράς 3ο τρίμηνο 2017

Ανάπτυξη

(YoY)

Apple9,726,6%10,325,9%-6,1%
Samsung5,314,6%6,015,0%-11,4%
Amazon.com4,512,0%4,411,0%-0,4%
Huawei3,28,9%3,0%7,6%7,1%
Lenovo2,36,3%3,17,7%-24,5%
Others11,531,6%13,132,9%-12,1%

Από άποψη κατασκευαστών στην πρώτη θέση της διεθνούς αγοράς εξακολουθεί να βρίσκεται η Apple με μερίδιο 26,6% (έναντι 25,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2017). Παρά την πρωτοκαθεδρία της βέβαια οι αποστολές μειώθηκαν κατά 600.000 τεμάχια, αριθμός μικρός λαμβάνοντας υπόψη και την συνολικότερη πτώση της αγοράς. Η εταιρεία έχει πλέον εναποθέσει τις ελπίδες της στο νέο iPad Pro που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με την ανεβασμένη από άποψη πωλήσεων εορταστική περίοδο για να σώσει τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Τη λίστα των κορυφαίων συμπληρώνουν η Samsung στη δεύτερη θέση με μερίδιο 14,6% (έναντι 15% πέρυσι), η Amazon στη τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς στο 12% έναντι 11% που ήταν πέρυσι και οι Huawei και Lenovo που βρίσκονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση με μερίδιο αγοράς 8,9% και 6,3% αντίστοιχα (από το 7,6% και 7,7% που ήταν πέρυσι).

Στην περίπτωση της Samsung η εταιρεία απέστειλε 700.000 λιγότερα τεμάχια tablets σε σχέση με πέρυσι με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τα Galaxy Tab S4 και το Galaxy Tab A 10,5 δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους χρήστες. Όσο για την Amazon – της οποίας οι πωλήσεις διαφοροποιήθηκαν ελάχιστα - αναλυτές της αγοράς σημειώνουν πως βρέθηκε στην τρίτη θέση χάρη στις εκπτώσεις της Prime Day Sales. Από την πεντάδα ξεχωρίζει η Huawei, αφού ήταν η μόνη εταιρεία που αύξησε τις πωλήσεις tablets εν συγκρίσει με πέρυσι.

Παρά τους πολυάριθμους κατασκευαστές και η αγορά των tablets αποδεικνύεται για λίγους παίκτες αφού οι πέντε κορυφαίες εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 68,4% της αγοράς, από 67,1% πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβράδυνση που παρατηρείται στην αλλαγή κινητού τηλεφώνου εμφανίζεται και στην αγορά των tablets. Ωστόσο οι χρήστες αλλάζουν το tablets τόσο αργά όσο κάνουν να αλλάξουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όχι smartphone.

Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet
Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet
Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet
Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet
Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών tablet

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider