Εκλογικό πάρτι στο ταμπλό – Πώς βλέπουν οι αναλυτές την επόμενη μέρα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογικό πάρτι στο ταμπλό – Πώς βλέπουν οι αναλυτές την επόμενη μέρα
Στο «παιχνίδι» μπαίνουν από αύριο αγοραστές από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο που παρέμειναν εκτός αγοράς σήμερα λόγω αργίας. Στα ύψη η ψυχολογία των επενδυτών.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις, που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και επίπεδα «υπερβολής» αναμένουν στο ταμπλό οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άλμα 6,09% στις 776,90 μονάδες, καταγράφοντας τζίρο 173 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι μόνο οι αρχή, εξηγούν οι αναλυτές, αφού κλειστές παρέμειναν σήμερα λόγω αργίας οι αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα των ξένων funds δεν συμμετείχαν στο… μετεκλογικό πάρτι. Πρώτο ορόσημο, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, είναι οι 800 μονάδες. «Το σενάριο αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό για την αγορά, καθώς η προεκλογική περίοδος -άρα και η περίοδος αβεβαιότητας- θα είναι η πλέον σύντομη», εξηγεί ο ίδιος.

Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα κατά πόσο η πλειοψηφούσα παράταξη –που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Νέα Δημοκρατία– θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη Βουλή -ένας παράγοντας αβεβαιότητας που αναμένεται να παραμείνει έως τις κάλπες. «Για να διατηρηθεί μετεκλογικά το θετικό momentum, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποτελέσματα γρήγορα», τονίζει ο κ. Τζάνας και εξηγεί ότι η έμφαση δίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν αποκλείεται, εκτιμά, να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στο επίκεντρο έρχονται με πιο «κρατικοδίαιτα» χαρτιά όπως ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ, αλλά και εταιρείες με πιο «ειδικό στόρι» όπως η Lamda.

Στο «πάρτι» μπαίνουν και μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο insider.gr, η προσοχή τις επόμενες ημέρες στρέφεται στις τράπεζες, αφού αναμένονται ανακοινώσεις για ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο τέλος του μήνα για Alpha Bank και Eurobank και στις 3 Ιουνίου για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικά για την τελευταία, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Recovery Bank Unit που αναμένεται να αποκοπεί από την τράπεζα μετά από deal με στρατηγικό επενδυτή. Ήδη, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στη συστημική τράπεζα, με τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη διεύθυνση να καλείται να μετέχει σε απεργία που προκήρυξε σήμερα η ΟΤΟΕ.

Η Εθνική Τράπεζα στο αγοραστικό επίκεντρο την Τρίτη

Στο επίκεντρο των αυριανών αγορών αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας λόγω του rebalancing του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI στον οποίο επανεντάχθηκε πρόσφατα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, συνήθως αυτό σημαίνει ρευστοποιήσεις στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανοδικών τάσεων δεν αποκλείεται να δούμε θετικό πρόσημο σε όλους τους τίτλους. «Δεχόμαστε εντολές αγορές για όλο το ταμπλό χωρίς διακρίσεις, βλέπουμε μια εικόνα ευφορίας και ανακούφισης», σχολιάζει έγκριτος αναλυτής στο insider.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider