Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές στην «σκιά» της ουκρανικής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές στην «σκιά» της ουκρανικής κρίσης
η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, όπου η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει τεταμένη, χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημάδια αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 460,81 μονάδες, με τον κλάδο της ψυχαγωγίας να οδηγεί την πτώση με απώλειες 1,6%, ενώ στον αντίποδα κέρδη 0,8% σημείωσε ο εξορυκτικός τομέας.

O Eurostoxx 50 έκλεισε στις 4.071,75 μονάδες, με πτώση 1,01%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 15.042 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,47%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 6.929 μονάδες, χάνοντας 0,25%.

Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον βρετανικό FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 7.513 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,32%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 26.506 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης ΙBEX 35 διαμορφώθηκε στις 8.590 μονάδες, με πτώση 0,94%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 24% κατέγραψε ο τίτλος της φινλανδικής φαρμακευτικής Orion, ενώ απώλειες της τάξης του 6,8% κατέγραψε η μετοχή της σουηδικής Nibe, στον απόηχο των ανακοινώσεων δ' τριμήνου

Μάκρο

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 3,3% για τον Ιανουάριο σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία για τον πρώτο μήνα του έτους αυξήθηκε κατά 2,9%.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκε η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας τον Ιανουάριο, εν μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που πιέζει τα εισοδήματα των καταναλωτών στην ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική αρχή (ONS), οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκαν 9,1% έναντι συρρίκνωσης 0,9% τον Ιανουάριο του 2021 και αντί για αύξηση 8,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη της Eni έφεραν οι αυξημένες ενεργειακές τιμές προς το τέλος του 2021, με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό να επιστρέφει σε κερδοφορία για το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη και τα έσοδα της γαλλικής εταιρείας πολυτελών προϊόντων Hermes, με τα έσοδα να φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Ραγδαία άνοδο στα κέρδη και τα έσοδα της κατέγραψε η Electricite de France (EDF), η κρατική εταιρεία ενέργειας της Γαλλίας, με τη διοίκηση της να προειδοποιεί για σημαντική επιδείνωση των κερδών εντός του 2022 λόγω των μέτρων για τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Renault για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider