Ευρωαγορές: Σημαντικές απώλειες με την προσοχή στραμμένη στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σημαντικές απώλειες με την προσοχή στραμμένη στην Ουκρανία
H ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα επιδιενώνεται και ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα» αναμένοντας μία ρώσικη εισβολή από λεπτό σε λεπτό.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα επιδιενώνεται και ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα» αναμένοντας μία ρώσικη εισβολή από λεπτό σε λεπτό. Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές δεν κατάφεραν να «νικήσουν» το κλίμα ανησυχίας που κυριεύει τις αγορές, παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,35% στις 453,58 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 έχασε 2,22% στις 3.983 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε στις 14.727 μονάδες με απώλειες 2,09%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,42% στις 7.482 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 2,04% στις 6.778 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,70% στις 26.055 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,18% και βρίσκεται στις 8.488 μονάδες.

Η ημέρα στο ουκρανικό ζήτημα κύλησε με αυξανόμενη ένταση καθώς ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, κατηγορίες και διαψεύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας, παρά την αισιοδοξία που προκάλεσε αρχικά η συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για μία συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν, που επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από την Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

Μάκρο

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς η γενικευμένη άρση των μέτρων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έδωσε ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα την Δευτέρα η IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο στις 55,8 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση από τις 52,3 μονάδες του Ιανουαρίου, ενώ διαμορφώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που τον τοποθετούσαν στις 52,7 μονάδες.

O δείκτης PMI στον κλάδο των υπηρεσιών τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε υψηλά πέντε μηνών στις 55,8 μονάδες σημειώνοντας αύξηση από τις 51,1 μονάδες, ενώ ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, σημειώνοντας οριακή μείωση από τις 58,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ισχυρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, καθώς η άρση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία έδωσε νέα πνοή στην ανάπτυξη των οικονομιών σε Γαλλία και Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, με τον σύνθετο δείκτη PMI της IHS Markit να διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στις 56,6 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τις 52,2 μονάδες του Ιανουαρίου, καθώς η βελτιωμένη ζήτηση για υπηρεσίες έδωσε ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά οκτώ μηνών διαμορφώθηκε και ο σύνθετος PMI στην Γαλλία κατά τον Φεβρουάριο, καθώς σημειώθηκε αύξηση τόσο των μεταποιητικών δραστηριοτήτων όσο και των δραστηριοτήτων στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider