JP Morgan: Η κρίση στην Ουκρανία δεν αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο για τις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Η κρίση στην Ουκρανία δεν αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο για τις αγορές
O Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στην Capital Economics, εκτιμά ότι σε ένα χειρότερο σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι.

«Η ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας αποτελεί ένα χαμηλός κίνδυνο για την κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών, αλλά ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας εν μέσω μιας επιθετικής στροφής της κεντρικής τράπεζας που επικεντρώνεται στον πληθωρισμό θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan με επικεφαλής τον Dubravko Lakos-Bujas την Τρίτη.

Εν μέσω μιας αβέβαιης και δυνητικά δύσκολης πορείας σε αυτή την τρέχουσα κρίση, με πιθανώς υψηλότερους όγκους στις αγορές, «η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κατά την άποψή μας, εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τις μετοχές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν επιθετικά να σταθεροποιήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», ανέφερε η ομάδα της JPMorgan.

Από τη μεριά του ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, εκτιμά ότι σε ένα χειρότερο σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι.

«Σε κανονικές περιόδους, οι κεντρικές τράπεζες θα έτειναν να εξετάζουν μια άνοδο του πληθωρισμού λόγω της ενέργειας, αλλά δεδομένων των σημερινών υψηλών ρυθμών πληθωρισμού και των αντίστοιχων ανησυχιών ότι τροφοδοτεί υψηλότερες πιέσεις, είναι πιθανό αυτό να προστίθεται στη λίστα των αιτιών για την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Shearing.

Από την άλλη πλευρά, ο Lakos-Bujas και η ομάδα της JP δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας «αναγκάζει σε μια επανεκτίμηση της πορείας αυστηροποίησης της Fed, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να γίνονται λιγότερο επιθετικές, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να εξετάσουν πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα», όπως π. μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τους έμμεσους κινδύνους, η JPMorgan εκτιμά πως πιθανώς είναι «πιο σημαντικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη και καταναλωτικές δαπάνες λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, αρνητικές επιδράσεις δεύτερης φάσης στην Ευρώπη, στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, και κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider