Μικτά πρόσημα και έντονη επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα και έντονη επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές
Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Με οριακές διακυμάνσεις ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τρίτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποίησουν τα μηνύματα που έρχονται από το γεωπολιτικό μέτωπο στην ανατολική Ευρώπη και να αξιολογήσουν τις πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πιο αναλυτικά, στον απόηχο των νεότερων εξελίξεων μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αποσχιθεισών περιφερειών του Ντονμπάς και των επακόλουθων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με σημαντικότερη εξ αυτών το «πάγωμα» της αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 από την Γερμανία, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία να αφήσει στην άκρη τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ υπογράμμισε πως η αποστολή ρωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο πεδίο.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση της αμερικανικής πλευράς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να απευθύνει διάγγελμα προς κάθε κατεύθυνση το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

Σε αυτό το κλίμα, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από διαδοχικές μεταβολές προσήμων και έντονη επιφυλακτικότητα από πλευράς των επενδυτών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 455,12 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη 0,07%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύεται κατά 0,8%, ενώ ο κλάδος του λιανεμπορίου υποχώρησε κατά 1%.

Παρόμοια εικόνα και για τον Eurtostoxx 50, ο οποίος έκλεισε στις 3.979,35 μονάδες με απώλειες 0,16%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 0,26% στις 14.693 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε χωρίς ουσιαστική διακύμανση στις 6.787 μονάδες.

Στην Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε μικρά κέρδη 0,13% και διαμορφώθηκε στις 7.494 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 26.043 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,02%. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 8.493 μονάδες, με απώλειες 0,05%.

Μάκρο

Βελτίωση καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία όπως αποτυπώνεται από την πορεία του δείκτη Ifo.

Συγκεκριμένα, ο πιο κορυφαίος δείκτης της Γερμανίας, ο δείκτης Ifo, ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών αλλά και λόγω μιας πολύ καλύτερης τρέχουσας αξιολόγησης.

Έτσι, τον Φεβρουάριο, ο δείκτης Ifo έφτασε στο 98,9, από 96,0 τον Ιανουάριο. Αυτή ήταν και η πιο απότομη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider