Κλυδωνισμοί πολέμου στις ευρωαγορές - Κοντά σε χαμηλό 2 ετών ο Stoxx 600, σε εβδομαδιαίο επίπεδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλυδωνισμοί πολέμου στις ευρωαγορές - Κοντά σε χαμηλό 2 ετών ο Stoxx 600, σε εβδομαδιαίο επίπεδο
Οι μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού για τον πανευρωπαϊκό δείκτη. «Γκρέμισμα» άνω του -6% για το ιταλικό χρηματιστήριο.

Κατακόρυφες απώλειες σημείωσαν για το κλείσιμο της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δοκιμαζόμενα από τον «πόλεμο» των κυρώσεων μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας και λόγω της κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Stoxx 600 έφτασε σε χαμηλό σχεδόν 1 έτους για την Παρασκευή, ενώ κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 7%, η μεγαλύτερη σχετική πτώση μετά από το selloff που είχε προκαλέσει τον Μάρτιο του 2020 η πανδημία του κορονοϊού. Ο δείκτης έχει απωλέσει πάνω από 6% από τη αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εν μέσω των ανησυχιών για αντίποινα της Μόσχας στην Ευρώπη, που προμηθεύεται το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών, χάνοντας 7,9%, εν όψει και της ιδιαίτερα κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, απ' όπου αναμένεται να γίνει «ταμείο» για τον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην ημερήσια κίνηση των δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 3,56% στις 421,48 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 4,96% στις 3.556 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 3,48% στις 6.987 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 4,41% στις 13.094 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 4,97% στις 6.061 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 6,24% στις 22.464 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 3,63% στις 7.720 μονάδες.

Ισχυρές πτώσεις και για το ευρώ

Το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) το ευρώ υποχωρεί 1,35% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,09 δολάρια ανά ευρώ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Έναντι του ελβετικού φράγκου, το ευρώ υποχωρεί 1,23%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,0023 ελβετικά φράγμα ανά ευρώ φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.

Mάκρο

Αύξηση της βιομηχανικής της παραγωγής τον Ιανουάριο σημείωσε η Γαλλία ξεπερνώντας τις προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Insee. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή, που περιλαμβάνει μεταποίηση, ενέργεια και κατασκευές, αυξήθηκε 1,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή θα αυξανόταν κατά 0,5% από τον προηγούμενο μήνα.

Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο ποσοστό της βιομηχανικής παραγωγής, αυξήθηκε 1,8% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα με τον μεταποιητικό PMI να αυξάνεται σε υψηλό εξαμήνου στα 57,2 τον Φεβρουάριο, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση κατέγραψαν ταχύτερη άνοδο κατά τη διάρκεια του μήνα. Η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε 0,6% και οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 6,0%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπό «πυρηνικές» πιέσεις οι ευρωαγορές - Σχεδόν 3% χάνει ο Stoxx 600

Συνεχίζεται η άτακτη υποχώρηση του ευρώ - Η ισοτιμία κάτω από τα 1,10 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider