«Λυγίζουν» οι ευρωαγορές μπροστά στον φόβο του πετρελαϊκού εμπάργκο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λυγίζουν» οι ευρωαγορές μπροστά στον φόβο του πετρελαϊκού εμπάργκο
Το σενάριο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη «τραντάζει» τις ευρωαγορές τη Δευτέρα, καθώς πυροδοτεί φόβους παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό.

Τελευταία ενημέρωση 13:45

Το σενάριο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη «τραντάζει» τις ευρωαγορές τη Δευτέρα, καθώς πυροδοτεί φόβους για παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό, με τις αγορές ωστόσο να περιορίζουν την πτώση του ανοίγματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,06%, έχοντας χάσει πάνω από 3,5% νωρίτερα, με τις μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να κάνουν «βουτιά» 5%. Ο ευρωπαϊκός «δείκτης των blue chips», Euro Stoxx 50, καταγράφει πτώση 2,03%, ενώ νωρίτερα έφτασε και το -4%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Μια τέτοια κίνηση θα εγείρει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού -μια περίοδο υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό- στην παγκόσμια οικονομία.

Στους υπόλοιπους δείκτες, o γερμανικός DAX χάνει 2,9%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 2,44%. Στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχωρεί 1,46%. Ο ισπανικός IBEX 35 κινείται στο -2,3%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,68%.

Το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 αντιδρώντας στα νέα της πιθανής απαγόρευσης εισαγωγών, προτού περιορίσει ελαφρώς τα κέρδη του. Το brent κινείται κοντά στα 127 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κοντά στα 125 δολάρια.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία κλιμάκωσε την επίθεση στη γειτονική Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να απομονώσουν στόχους στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις όπου συναντούν ισχυρή ουκρανική αντίσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Βρετανία θα εξετάσει την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider