Ισχυρό rebound και κέρδη 4% στις ευρωαγορές - «Άλμα» 8% για τον DAX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό rebound και κέρδη 4% στις ευρωαγορές - «Άλμα» 8% για τον DAX
Η καλύτερη ημέρα των ευρωαγορών εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Κέρδη άνω του 7% σε Παρίσι και Μιλάνο.

Με πατημένο γκάζι καθ' όλη την διάρκεια των συνεδριάσεων οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες άφησαν πίσω τους το πολυήμερο αρνητικό σερί και την Τετάρτη επανήλθαν με εμφατικό τρόπο στα «πράσινα», καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η αισιοδοξία μίας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία αναπτέρωσαν την επενδυτική ψυχολογία που βρισκόταν στα «τάρταρα» κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε ισχυρά κέρδη 4,68% και έκλεισε στις 434,45 μονάδες, ολοκληρώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020.

Θέση οδηγού στα κέρδη του STOXX 600 είχε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας που πρόσθεσε 9,5%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους τομέων ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, με μοναδική εξαίρεση τον πετρελαϊκό κλάδο ο οποίος υποχώρησε κατά 2,5%.

Από την πλευρά του, ο δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με σημαντική άνοδο 6,73% στις 3.741,37 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ξεχώρισε η επίδοση του γερμανικού DAX στην Φρανκφούρτη, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 13.847 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη που άγγιξαν το 8%, ενώ στην Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 6.387 μονάδες με άνοδο 7,13%.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 7.190 μονάδες, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο 3,25%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 23.889 μονάδες, ενισχυμένος κατά 6,95%. Τέλος, στην Μαδρίτη, ο IBEX 35 πρόσθεσε 4,88% και έκλεισε στις 8.163 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη που ξεπέρασαν το 13% κατέγραψε ο τίτλος της Adidas μετά τις ανακοινώσεις της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών για τις επιδόσεις της στο δ' τρίμηνο του 2021, ενώ άνοδο 12% σημείωσε και η μετοχή της Deutsche Post DHL.

Παράλληλα, «άλμα» της τάξης του 62% σημείωσε ο τίτλος της αγγλο-ρωσικών συμφερόντων Polymetal International, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως όλες οι εργασίες στα project που τρέχουν σε Ρωσία και Καζακστάν συνεχίζονται χωρίς καμία αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα..

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες 11% σημείωσε η βελγική εταιρεία μεταφοράς οχημάτων D’Ieteren Group.

Σημειώνεται πως σήμερα σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο των ανακοινώσεων ΗΠΑ-Βρετανίας σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αργού εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου για το αμερικανικό WTI χάνει 5,35% ή 6,59 δολάρια/βαρέλι και βρίσκεται στα 117,11 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Μαΐου του ευρωπαϊκού brent υποχωρούν κατά 7,78 δολάρια/βαρέλι ή 6,08% στα 120,03 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, οι τιμές του αργού έπιασαν νέα υψηλά 14 ετών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider