Θετικό κλείσιμο εβδομάδας στις ευρωαγορές, αλλά με «κουρεμένα» κέρδη λόγω των κυρώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό κλείσιμο εβδομάδας στις ευρωαγορές, αλλά με «κουρεμένα» κέρδη λόγω των κυρώσεων
Με άνοδο το κλείσιμο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών για την Παρασκευή, αλλά μακριά από τα υψηλά της ημέρας.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή και την εβδομάδα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και κινήθηκαν μακριά από τα υψηλά της μέρας εν μέσω της αποτίμησης των τελευταίων εξελίξεων για τις οικονομικές κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα την Παρασκευή οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για ενδεχόμενη πρόοδο στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της ένοπλης σύρραξης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι δείκτες υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους, όταν ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία προέκυψε η πρόθεση της ΕΕ για νέες, επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ένωση στοχεύει στα μεταλλεύματα της Ρωσίας και σε νέα μέτρα εις βάρος του ολιγαρχών που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,95% στις 431,17 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,79% στις 3.686 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,79% στις 7.155 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έγραψε άνοδο 1,38% στις 13.628 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,85% στις 6.260 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,68% στις 3.041 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,90% στις 8.142 μονάδες.

Μάκρο

Με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο η οικονομία της Βρετανίας, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 0,8%, ανακάμπτοντας από 0,2% τον Δεκέμβριο, όταν εξαπλωνόταν ραγδαία η παραλλαγή Όμικρον. Το μέγεθος ξεπέρασε κατά πολύ το +0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η αύξηση ώθησε την παραγωγή περίπου 0,8% υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, με όλους τους κλάδους της οικονομίας να αναπτύσσονται.

Με ταχύτερο ρυθμό ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, σε σχέση με τον Ιανουάριο, αλλά με πιο αργό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, όπου είχε σημειώσει υψηλό από το καλοκαίρι του 1992.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Destatis, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,1% σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε εναρμονισμένο επίπεδο, σημείωσε άνοδο 5,5%, επίσης στο πλαίσιο των προσδοκιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αισιοδοξία και κέρδη στις ευρωαγορές - Ουκρανία και πληθωρισμός στο προσκήνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider