Απώλειες 450 μονάδων για Dow με το πετρέλαιο να «καλπάζει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες 450 μονάδων για Dow με το πετρέλαιο να «καλπάζει»
Οι απώλειες ήρθαν στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε προχθές ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, για επιθετική αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street την Τετάρτη, σε συντονισμό με τις διεθνείς αγορές, καθώς στο κλίμα κυριάρχησε το νέο άλμα στις τιμές του πετρελαίου, στα πλαίσια των εξελίξεων στην Ουκρανία, ενώ τους επενδυτές συνεχίζουν να απασχολούν οι «επιθετικές» δηλώσεις Πάουελ την Δευτέρα.

Στο κλείσιμο, ο Dow Jones υποχώρησε1,29% ή 448 μονάδες στις 34.358 μονάδες.

Ο S&P 500 έχασε 1,26% ή 56 μονάδες στις 4.454 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,32% ή 186 μονάδες στις 13.922 μονάδες.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν για την Τετάρτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να ωφελείται για μια ακόμα μέρα από την αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων τους στην παγκόσμια οικονομία. Εξάλλου, η σημαντική άνοδος στην τιμή του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται και στα σημαντικά προβλήματα που προκλήθηκαν στον τερματικό CPC στο Καζακστάν, που χτυπήθηκε από ισχυρή κακοκαιρία και αναμένεται να παρουσιάσει προβλήματα στην εξαγωγή πετρελαίου για τις επόμενες εβδομάδες. Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στη χώρα υποχώρησαν κατά 2,508 εκατ. βαρέλια έναντι μείωσης 3,61 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 1,85 εκατ. βαρέλια. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκαν 5,2% ή 5,66 δολάρια στα 114.93 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τους από τις 8 Μαρτίου. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, κέρδισαν 5,32% ή 6,14 δολάρια σατα 121.66 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε άλλα εμπορεύματα, ανοδικά κινήθηκαν για την Τετάρτη τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να επανέρχεται σε κέρδη μετά από τις χθεσινές απώλειες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκαν 0,8% ή 15,8 δολάρια στα 1.937,30 δολάρια ανά ουγγιά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τους από τις 17 Μαρτίου. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου κέρδισε 29 σεντς ή 1,1% στα 25.189 δολάρια η ουγγιά.

Οι απώλειες ήρθαν στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε προχθές ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, για επιθετική αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας μέσα στους επόμενους μήνες καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Στον ίδιο τόνο, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων «εμπροσθοβαρώς» το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας ταυτόχρονα χωρίς να προκαλέσει διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι νέες πωλήσεις ακινήτων στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Έτσι, οι νέες πωλήσεις κατοικιών διαμορφώθηκαν σε 772.000 για τον Φεβρουάριο, με πτώση 2% σε σχέση με τον Ιανουάριο και πτώση 6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει και πάλι αρνητικά την Wall Street

Αυξημένα 20% τα μπόνους των επενδυτών στην Wall Street το 2021

Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή εξελίξεων για την ουκρανική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider