Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, με εταιρικά αποτελέσματα και ΕΚΤ στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, με εταιρικά αποτελέσματα και ΕΚΤ στο επίκεντρο
Άνοδος κοντά και πάνω του 2% για πολλά μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν για την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να βρίσκουν «πάτημα» κερδών από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και με τους προβολείς του ενδιαφέροντος να στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με την ευρωτράπεζα να αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της εδώ και 11 χρόνια. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το εύρος της αύξησης των επιτοκίων, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για κινήσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης ή των 50 μονάδων βάσης.

Πέρα από τις ανακοινώσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένονται οι εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να σταματήσουν οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επανέναρξη της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από εκεί που βρίσκονταν προ μηνών.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,39% στις 423,43 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 2,17% στις 3.588 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε 1,09% στις 7.301 μονάδες.

O DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 2,72% στις 13.312 μονάδες.

Ο CAC 40 στο Παρίσι έγραψε κέρδη 1,79% στις 6.201 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 2,46% στις 21.690 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 2% στις 8.122 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η γαλλική ενεργειακή EDF κέρδισε 14,7% στο Παρίσι, στον απόηχο της ανακοίνωσης του γαλλικού κράτους πως σκοπεύει να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ενεργειακού κολοσσού.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη β' τριμήνου της Volvo καθώς η σουηδική κατασκευάστρια φορτηγών αύξησε τις τιμές για να μετακυλήσει το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Μάκρο

Κατά 9,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για την πορεία των τιμών που ανακοίνωσε σήμερα η Εurostat.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τον Ιούνιο στη Μάλτα (6,1%), στη Γαλλία (6,5%) και στη Φινλανδία (8,1%). Στον αντίποδα οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών κατεγράφησαν στην Εσθονία (22%), στη Λιθουανία (20,5%) και στη Λετονία 19,2%.

Την ίδια στιγμή, αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία στο β' τρίμηνο του 2022, καθώς η αγορά εργασίας επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αύξηση των επιτοκίων «απειλεί» την αγορά των repo και την τραπεζική ρευστότητα;

Χρηματιστήριο: «Χαμηλές πτήσεις» και άλλη μία ημέρα με φτωχό τζίρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider