Ευρωαγορές: Προσπάθεια ανόδου με το βλέμμα σε Ντράγκι και ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Προσπάθεια ανόδου με το βλέμμα σε Ντράγκι και ΕΚΤ
Προσπάθεια ανόδου καταβάλλουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Προσπάθεια ανόδου καταβάλλουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βλέμμα» στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,19% στις 422,90 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 0,11% στις 13.297 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο +0,17% και τις 6.211 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE κερδίζει 0,36% στις 7.321 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,33% στις 8.097 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,53& στις 21.581 μονάδες.

Άγνωστη παραμένει η πορεία της Ιταλίας, καθώς όλος ο κόσμος και οι αγορές παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις του Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει επίσημα εάν τελικά θα παραμείνει στην θέση του ή αν θα αποχωρήσει οδηγώντας την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βάζει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ευρώπη, την ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ανοδικά, οι εισροές ρωσικού φυσικού αερίου γίνονται μετ' εμποδίων και τη ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 10 και πλέον χρόνια.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ακόμη ένα νέο ρεκόρ 40 ετών σημείωσε ο βρετανικός πληθωρισμός τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να εκτοξεύονται, κλιμακώνοντας μια ιστορική κρίση κόστους ζωής για την χώρα.

Ισχυρή άνοδο σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιούνιο με ώθηση από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ωστόσο «έκοψαν ταχύτητα» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οπότε κατέγραψαν άνοδο-ρεκόρ.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η ολλανδική Akzo Nobel ανακοίνωσε πιο αδύναμα των αναμενόμενων μεγέθη τριμήνου, επικαλούμενη τους νέους περιορισμούς για τον κορονοϊό στην Κίνα και τη μειωμένη ζήτηση για διακοσμητικά χρώματα στην Ευρώπη.

Αντίθετα, αύξηση κερδών εμφάνισε η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ASML χάρη στις παραγγελίες-ρεκόρ, καθώς κατάφερε να διατηρήσει τις αποστολές προς τους πελάτες της σε ταχύ ρυθμό, παρότι υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις για επιβράδυνση στην αγορά των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider