Νέα άνοδος στις ευρωαγορές παρά το «μούδιασμα» λόγω των στοιχείων για την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος στις ευρωαγορές παρά το «μούδιασμα» λόγω των στοιχείων για την οικονομία
Στον απόηχο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ τα τελευταία 11 χρόνια οι συνεδριάσεις των ευρωαγορών

Τελευταία ενημέρωση 12.43

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ τα τελευταία 11 χρόνια, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού εν μέσω της σύρραξης στην Ουκρανία, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ευρωζώνη και Γερμανία.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει κέρδη 0,62% στις 427,01 μονάδες, με τον κλάδο της διασκέδασης να ενισχύεται κατά 2%, ενώ ο τραπεζικός τομέας υποχωρεί κατά 1,2%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 0,39% στις 3.610,57 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαπραγματεύεται στις 13.302 μονάδες με άνοδο 0,43%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, που κερδίζει 0,16% και βρίσκεται στα επίπεδα των 6.211 μονάδων.

Μικρή άνοδος 0,29% για τον βρετανικό FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.291 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,49% στις 21.298 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,73% στις 8.071 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 12% για την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Beazley, ενώ η φινλανδική βιομηχανία χάρτου Stora Enso χάνει 7%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το β' τρίμηνο.

Μάκρο

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021 συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της ταχύτερης επιβράδυνσης της μεταποιητικής δραστηριότητας και του σχεδόν «παγωμένου» τομέα υπηρεσιών την ώρα που τα υψηλότερα κόστη ωθούν τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Ιούλιο, από 52 μονάδες τον Ιούνιο. Ενδείξεις κάτω των 50 μονάδων καταδεικνύουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και η πτώση δεν ήταν αναμενόμενη: οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο ήπια μείωση στις 51 μονάδες.

Παράλληλα, υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η S&P Global. Πιο αναλυτικά, ο ΡΜΙ υπηρεσιών της S&P Global τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες έναντι 52,4 μονάδων τον Ιούλιο, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση της τάξης των 51,2 μονάδων.

Αντίστοιχα, ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, καταγράφοντας πτώση από τις 52 μονάδες του προηγούμενου μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στις 50,6 μονάδες. Τέλος, ο σύνθετος PMI, που αξιολογεί τόσο τον μεταποιητικό τομέα όσο και τον τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε τον Ιούλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, αλλά και υψηλότερα επιτόκια, όπως έδειξε σήμερα μία έρευνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης του ηθικού των καταναλωτών της εταιρείας ερευνών GfK τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις -41 μονάδες, οριακά βελτιωμένος από τις -48 μονάδες του Ιουνίου, που συνιστούν την χειρότερη μέτρηση από την έναρξη διεξαγωγής της έρευνας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη μείωση της τιμής του αναφερόμενου δείκτη στο -42.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Χωρίς σαφή κατεύθυνση ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των σημαντικότερων αγορών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, ο οποίος τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 2,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε με κέρδη 0,4% στις 27.914 μονάδες, όπως και ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που διαμορφώθηκε στις 20.609 μονάδες, με άνοδο 0,17%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06% στις 3.269 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Composite διαμορφώθηκε στις 12,394 μονάδες, με πτώση 0,49%.

Τέλος, στην Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 2.393 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.791 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,04%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider