Ευρωπαϊκές αγορές: Ισχυρά κέρδη στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές αγορές: Ισχυρά κέρδη στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed
Ισχυρά κέρδη σημείωσαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της, αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων της ηπείρου. 

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της, αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων της ηπείρου.

Η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,75% την Τετάρτη είχε προεξοφληθεί από τους επενδυτές, που εστίασαν στις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Οι αναφορές του Πάουελ «διαβάζονται» ως πρόθεση της Fed να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων της σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κινδυνεύσουν να βρεθούν σε ύφεση.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,09% στις 432,77 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κατέγραψε κέρδη 1,23% στις 3.652 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε οριακά 0,04% στις 7.345 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,88% στις 13.282 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,30% στις 6.339 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 2,10% στις 21.932 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,49% στις 8.084 μονάδες.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών υποχώρησε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη που καταρτίζει η Κομισιόν, η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 99 μονάδες από τις 103,5 του Ιουνίου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 102 μονάδες.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών παραγωγού στη Γαλλία για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 27% έναντι 27,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανάμεναν μια μέτρηση στο 27,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 1,3% έναντι -0,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο -0,1%.

Παράλληλα, άνοδο πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (Destatis), δείχνοντας πως το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήλθε στο 8,5% από 8,2% τον Ιούνιο.

Εταιρείες

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της Barclays για το β' τρίμηνο του 2022, με τα αποτελέσματα της βρετανικής τράπεζας να κινούνται κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με το CNBC, τα κέρδη της Barclays διαμορφώθηκαν σε 1,07 δισ. στερλίνες, μειωμένα κατά 48% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 1,08 δισ. στερλίνες.

Ρεκόρ κερδοφορίας εμφάνισε η Shell για το β' τρίμηνο του 2022, με τον όμιλο να ωφελείται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Shell ανήλθαν σε 11,147 δισ. δολάρια, έναντι 9,13 δισ. δολαρίων στο β' τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 11,22 δισ. δολάρια.

Τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία κατέγραψε για το β' τρίμηνο του 2022 η EDF, που βρίσκεται στη διαδικασία κρατικοποίησης από την κυβέρνηση της Γαλλίας, εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένες ζημίες 1,31 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2021 έναντι κερδών 3,74 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά από τα εταιρικά αποτελέσματα και πριν από τα επιτόκια της Fed

Οι συνέπειες της αύξησης επιτοκίων της Fed, για... ευρώ και ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider