Συνεχίζεται το αίσθημα νευρικότητας στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το αίσθημα νευρικότητας στο Χρηματιστήριο
Ούτε η πορεία του ΑΕΠ μπορούν να σηκώσουν το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 14:30

Η τεχνικής φύσεως αντίδραση της αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση, πρόσφεραν μια ανάσα μετά το ισχυρό τετραήμερο πτωτικό σερί αλλά η βραχυπρόθεσμη κίνηση παραμένει ακόμη στις διαθέσεις των πωλητών.

Παράλληλα, το ΧΑ δείχνει σε αυτή τη φάση δε μένει ανεπηρέαστο από το διεθνές σκηνικό, εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, που έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Κάπως έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ράλι των τιμών πετρελαίου, φαίνεται να δείχνει προς την κατεύθυνση τυχόν υψηλότερων αναθεωρήσεων για τον πληθωρισμό παγκοσμίως, αλλά από την άλλη, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν φθηνές και σαφώς δεν συγκρίνονται με τα επίπεδα αποτιμήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών ή ακόμη και των αναδυόμενων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό οδήγησε σε κάπως περισσότερες εικασίες σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Επί του παρόντος, οι αγορές εξακολουθούν να θεωρούν ως απίθανη μια τέτοια προοπτική και τιμολογούν με πιθανότητα 25,7% μια αύξηση, αλλά αυτό είναι υψηλότερο από το 23% της προηγούμενης ημέρας, επομένως είναι σαφές ότι οι επενδυτές δεν προεξοφλούν πλήρως τις προοπτικές μιας νέας αύξησης.

Από την άλλη, ο Σεπτέμβριος μπορεί να κρίνει αρκετά για την ελληνική οικονομία. Αφετηρία αποτελεί η ετυμηγορία της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου (BB (high) - σταθερό outlook), με τη Moody's να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου («Ba3» - θετικό outlook) και τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου («BB+» - θετικό outlook). Τόσο η DBRS όσο και η Moody's έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, ενώ οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor's και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook). Σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Παράλληλα ούτε η ισχυρότερη άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% που πέτυχε η ελληνική οικονομία κατά το 2ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με 2,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα την ΕΛΣΤΑΤ είναι ικανή να σηκώσει την αγορά.

Ως προς τους νικητές της αγοράς που έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση στο ΧΑ, αυτοί ήταν ο ΟΠΑΠ και η Aegean.

Ο ΟΠΑΠ είδε τα κέρδη του να καταγράφουν «άλμα» 34% στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, ενώ συνεχίζεται με επιτυχία και η υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών της εταιρείας. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα χρήσης 2023 με ημερομηνία αποκοπής τη 2α Νοεμβρίου 2023 και έναρξη πληρωμής την 9η Νοεμβρίου 2023. Η δυναμική του ΟΠΑΠ σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησής του αλλά και η συνεχής παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και η διαρκής ανταμοιβή των μετοχών του, ενίσχυσαν και θα συνεχίζουν να ενισχύουν τη μετοχή του ομίλου. Χθες, η μετοχή έκλεισε με άνοδο σχεδόν 5% φτάνοντας τα 16,40 ευρώ, περνώντας στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, πίσω μόνο από την ΕΕΕ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη δυναμική στον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα έδωσαν το 2023 οι ισχυρές τουριστικές επιδόσεις της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας τόσο η επιβατική κίνηση όσο και το capacity να κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πέρυσι, ξεπερνώντας ακόμα και τις επιδόσεις του 2019.

«Μέχρι το τέλος Αυγούστου καταφέραμε να ξεπεράσουμε την καλύτερη προ κορονοϊού χρονιά της Aegean», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, Δημήτρης Γερογιάννης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την επέκταση της συνεργασίας AEGEAN και Emirates με πτήσεις κοινού κωδικού για τον δρομολόγιο Αθήνα - Νέα Υόρκη. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα επεσήμανε ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε επίπεδο οκταμήνου έφτασε στο 32% σε σχέση με το 2022 ενώ ξεπέρασε κατά 3% και τις επιδόσεις της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019.

Η μετοχή χτυπά ιστορικά υψηλά και χθες έκλεισε με άνοδο 3,65% στα 13,08 ευρώ.

Στο ταμπλό, καταγράφονται ήπιες μεταβολές, με τους επενδυτές όπως προείπαμε να διατηρούν μια στάση αναμονής, με το ΓΔ στο -0,29% και στις 1.272,78 μονάδες. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,23% στις 3.078,63 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να μπορεί να σταθεροποιηθεί εκ νέου πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Μένει να φανεί αν οι πωλητές θα πιέσουν περισσότερο την αγορά και δη τις τράπεζες. Η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,82% με την Alpha στο -1,52% ενώ πτωτικά κινούνται Πειραιώς και Eurobank.

Ούτε την ΕΧΑΕ δεν αφήνουν να περάσει τα 5 ευρώ οι πωλητές και παρά το +1,5% στο άνοιγμα. Κέρδη για ΔΕΗ, Aegean και Τιτάν, ενώ ανακάμπτει κάπως και η Μυτιληναίος.

Μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σήμερα σε ΕΥΔΑΠ στο -2,16%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider